ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ μένει και ανατρέπονται όλοι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Το ΔΝΤ μένει και ανατρέπονται όλοι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Το ΔΝΤ παραμένει, και σύντομα το κουαρτέτο θα έρθει στην Αθήνα να θέσει με τελεσίγραφο τους όρους που πρέπει να τηρηθούν. Παρά τις όποιες διαφορές με την Ε.Ε δεν «επέτρεψαν» την αποχώρηση του ΔΝΤ οι Γερμανία, Φιλανδία και Ολλανδία που όπως τόνισαν θα είχαν πρόβλημα στήριξης της συμφωνίας στα κοινοβούλιά τους αν αποχωρούσε, με κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα όλη η συμφωνία - κάτι που επανειλημμένα είχε τονίσει ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΕΤΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Το ΔΝΤ συμβολίζει για τις χώρες αυτές μια εγγύηση για την αξιοπιστία του προγράμματος αφού θέτει αυστηρούς όρους για την τήρηση του προγράμματος θυμιζοντας ό,τι όσο χαλαρώνει το πρόγραμμα τόσο μεγαλύτερη αναδιάθρωση χρέους απαιτείται για να παραμείνει το χρέος βιώσιμο.

Πλέον, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την επιστροφή των θεσμών που θα φέρει και την ανατροπή των κυβερνητικών προτάσεων και νέους όρους- προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η παραμονή του ΔΝΤ στο σχήμα συνδέεται με την απαίτηση για αυστηρότερα μέτρα, αλλά την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια για «σπάσιμο» της πρώτης αξιολόγησης, ώστε τα σκληρά μέτρα να περάσουν σταδιακά και οι δανειακές δόσεις να μετατραπούν σε υποδόσεις.

Εάν «σπάσει» η αξιολόγηση, αυτό σημαίνει νέες καθυτερήσεις στην ολοκλήρωσή της που πια θα αναμένεται το καλοκαίρι με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ενίσχυση της οικονομίας. Η καθυστέρηση αυτή εξυπηρετεί τους Ευρωπαίους καθώς ανάλογα θα καθυστερήσει και συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που θέλει διακαώς η ελληνική πλευρά.

Αν και υπάρχουν διαφορές της ΕΕ με το ΔΝΤ, είναι μεγαλύτερες οι διαφορές των δύο πλευρών με την Αθήνα σε όλα τα θέματα, ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια. Ταυτόχρονα εκτός από το ασφαλιστικό-δημοσιονομικό, το ΔΝΤ πιέζει και για το θέμα των εργασιακών (ελεύθερες απολύσεις), η ΕΚΤ ζητά να προχωρήσει η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Γερμανία πιέζει για την ολοκλήρωση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και ο ESM για να ρυθμιστεί η ρευστότητα ανάλογα με τις ανάγκες αποπληρωμής του χρέους.

Ολες αυτές οι αποκλίσεις αναμένεται πλέον να τεθούν με τη μορφή τελεσίγραφου για να προχωρήσει η διαδικασία.
Οι συναντήσεις των θεσμών ξεκίνησαν σε καθημερινή βάση από την περασμένη Παρασκευή στη Φρανκφούρτη και θα συνεχιστούν μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο αναμένεται να είναι σύντομο λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ωστόσο η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι καθοριστική για την επιστροφή των θεσμών και το νέο πλαίσιο στοοποίο θα πραγματοποιηθεί.

Τι λέει το ΔΝΤ

Η διαφωνία του ΔΝΤ με την ΕΕ έχει να κάνει επί της ουσίας με τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δεύτερη αναδιάρθρωσή του. Το ΔΝΤ έχει πάντα στο κάδρο το χρέος και επιμένει ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει», πιέζοντας να υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές, αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα, και απόφαση για γενναία μείωση το χρέους στους δανειστές.

Το Ταμείο υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους ότι εάν η Ευρωζώνη «χαλαρώσει» τους στόχους για τη χώρα μας, πρέπει να είναι έτοιμη να αποφασίσει μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους.Κάτι τέτοιο όμως δεν θα μπορούσε να περάσει από τα σκληροπυρηνικά κοινοβούλια και ετσι ουσιαστικά δεν υπάρχει εναλλακτική στα ασυτηρά μέτρα...

Σχετικές ειδήσεις