ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φοροκαταιγίδα» προ των πυλών - Ποιες είναι οι αυξήσεις-φωτιά που έρχονται

«Φοροκαταιγίδα» προ των πυλών - Ποιες είναι οι αυξήσεις-φωτιά που έρχονται

Νέα φόροι – φωτιά έρχονται, όπως όλα δείχνουν, το προσεχές διάστημα για να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των εξαθλιωμένων ήδη Ελλήνων.

ΕΡΧΕΤΑΙ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ - ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΒΕΝΖΙΝΗ, ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

«Κλειδώνουν» -εκτός απροόπτου- στη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου οι έμμεσοι φόροι ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα «εκρηκτικό» πακέτο φόρων, το οποίο θα πλήξει καταναλωτές, νοικοκυριά και φορολογούμενους με τις νέες επιβαρύνσεις που κομίζει σε τραπεζικές επιταγές, καύσιμα, φυσικό αέριο, κινητή τηλεφωνία, ακίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ποτά και τσιγάρα.

Άλλωστε, το «χαράτσι» σε είδη της καθημερινότητας είναι η εύκολη λύση στην οποία συναίνεσε η κυβέρνηση προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα μέτρα που επιτακτικά απαιτούσε το ΔΝΤ, δηλαδή ψαλίδι στους μισθούς του Δημοσίου και νέα αύξηση στο ΦΠΑ.

Τι θα επηρεαστεί από την επερχόμενη φοροεπιδρομή

Ειδικότερα στη «λίστα» με τα νέα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:

- Επιβολή ειδικού Τέλους στις τραπεζικές επιταγές.

- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, παρότι η Ελλάδα έχει ήδη την 5η υψηλότερη φορολογία σε επίπεδο Ε.Ε.

Η αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη θεωρείται δεδομένη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεν μικρότερη των 0,10 ευρώ ανά λίτρο, αλλά, αν προστεθεί ο ΦΠΑ, θα φθάνει το ποσό αυτό.

Για το πετρέλαιο κίνησης κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση.

Στο φυσικό αέριο, πιθανότερη είναι η αύξηση του ΕΦΚ για βιομηχανική χρήση.

- Ριζικές αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, αύξηση φορολογίας μεταχειρισμένων).

- Αύξηση ειδικών φόρων σε καπνό και τσιγάρα, παρά το γεγονός ότι έχουν χτυπήσει «ταβάνι».

- Αύξηση τελών στην κινητή τηλεφωνία.

- Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το κλιμάκιο των Θεσμών στην Αθήνα, με σκοπό να «κλειδώσει» η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι συζητήσεις γίνονται στη σκιά των αποκαλύψεων του ιστοτόπου Wikileaks αναφορικά με τις συνομιλίες Τόμσεν-Βελκουλέσκου για το ελληνικό ζήτημα, με το ΔΝΤ να επιμένει πως έτσι όπως εξελίσσονται οι συνομιλίες, «οι αριθμοί δεν βγαίνουν».

velculescu7

Σχετικές ειδήσεις