ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βάιντμαν: «To ελληνικό χρέος δεν είναι κύρια προτεραιότητα»

Βάιντμαν: «To ελληνικό χρέος δεν είναι κύρια προτεραιότητα»

«To θέμα του χρέους δεν είναι κύριας προτεραιότητας. Aνάλογα με το συνολικό μέγεθος της οικονομίας της, η Ελλάδα πληρώνει λιγότερους τόκους απ' ό,τι η Πορτογαλία ή η Ιταλία», δηλώνει στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Θεωρεί, δε, ότι «αυτό που επείγει περισσότερο δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά το να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και να μπορέσει και πάλι να πορευθεί μόνη της η χώρα, χωρίς στήριγμα».

Με αναφορά σε γνωστή μελέτη σύμφωνα με την οποία το 90% των ποσών που δόθηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας κατέληξαν στις τράπεζες, ο κ. Βάιντμαν συμπληρώνει:

«Η Ελλάδα είχε χρέη με εσωτερικούς και ξένους δανειστές - οι οποίοι ήταν σε μεγάλο ποσοστό τράπεζες- και δεν ήταν πια σε θέση να τα αποπληρώσει. Κινητοποιήθηκε, λοιπόν, η Ευρώπη. Τα ποσά, όμως, των αρχικών δανείων κατέληξαν στα κρατικά ταμεία, με την Ελλάδα να ωφελείται. Τα κεφάλαια, δε, που δανείζονταν από τις τράπεζες προέρχονταν από τους καταθέτες - πολλοί από τους οποίους ήταν Έλληνες- οι οποίοι και είχαν εμπιστευθεί, στις τράπεζες, τις αποταμιεύσεις τους».

Σχετικές ειδήσεις