ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΓΔΕ: Με επίσημες βεβαιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων

ΓΓΔΕ: Με επίσημες βεβαιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων

Οι βεβαιώσεις που καλύπτουν τις ανάγκες για υποβολή φορολογικής δήλωσης πρέπει να είναι οι επίσημες βεβαιώσεις εφορίας φορολογικοί έτους 2014 ή 2015 που εκδίδει επίσημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατόπιν συνεννόησης με την υπηρεσία. Αυτό αναφέρει σε εγκύκλιο της η ΓΓΔΕ.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) συχνά κάποιοι φορολογούμενοι προσκομίζουν διάφορα έντυπα σχετικά με τις καταβληθείσες αγροτικές επιδοτήσεις όπως π.χ. απλή εκτύπωση σε excel από το site του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου εκεί υπάρχει διαφορετική απεικόνιση των καταβληθεισών αγροτικών επιδοτήσεων από αυτή που αναγράφεται στις επίσημες βεβαιώσεις που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται σε συνεργασία με την Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, για την εφαρμογή των ανωτέρω εκδίδονται συγκεκριμένες βεβαιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ανάγκες της δήλωσης Φορολογίας εισοδήματος (ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014 ή 2015).

Οπως είναι γνωστό οι αγροτικές επιδοτήσεις κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο των 12.000 ευρώ λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική δραστηριότητα σύμφωνα με τα ανωτέρω στο έτος που αφορούν.

Στη περίπτωση που καθίσταται αδύνατο να προσδιοριστεί το φορολογικό έτος που αφορούν, έγινε δεκτό ότι συμπεριλαμβάνονται στο εισόδημα του έτους που εισπράχθηκαν. Διευκρινίζεται επίσης ότι οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις και αποζημιώσεις που αφορούν χρήσεις πριν το 2014 (όπου είχε ισχύ ο αντικειμενικός προσδιορισμός του ν.2238/1994) και εισπράχθηκαν μετά την 01.01.2014, θα πρέπει να συνοδεύονται με σχετικές βεβαιώσεις που πιστοποιούν σε ποια χρήση αντιστοιχούν και θα δηλωθούν με συμπληρωματικές δηλώσεις στα έτη που δημιουργήθηκε το δικαίωμα γι’ αυτές τις επιδοτήσεις.

Η καταχώρηση των αγροτικών αυτών επιδοτήσεων/ενισχύσεων στις συμπληρωματικές δηλώσεις, θα γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες της Διοίκησης.

Σχετικές ειδήσεις