ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοβούνται «μαύρη Δευτέρα»-Παρεμβαίνει η ΕΚΤ

Φοβούνται «μαύρη Δευτέρα»-Παρεμβαίνει η ΕΚΤ
Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ, καθώς τα χρηματιστήρια στον Αραβικό κόσμο και το Ισραήλ «βούλιαξαν». ..

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ, καθώς τα χρηματιστήρια στον Αραβικό κόσμο και το Ισραήλ «βούλιαξαν».

Στο Ντουμπάι το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -3,69%, περιορίζοντας τις απώλειες που με το άνοιγμα της συνεδρίασης έφταναν το -4,5%.

Στο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 2.603,22 μονάδες, με πτώση -2,53%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ο τραπεζικός (-3,30%) και ο κατασκευαστικός τομέας (-5,61%).

Το Χρηματιστήριο του Κουβέιτ έκλεισε με πτώση -1,61%, στο Κατάρ οι απώλειες έφτασαν το -2,51% και στο Ομάν το -2,08%. Μικρότερη ήταν η υποχώρηση στο Μπαχρέιν (-0,33%) ενώ στη Σαουδική Αραβία, μετά την πτώση της τάξης του 5% το Σαββάτο, ο δείκτης TASI κατάφερε να κλείσει σχεδόν αμετάβλητος, με άνοδο +0,08%.

Το Χρηματιστήριο του Τελ-Αβίβ έκλεισε με πτώση που άγγιξε το 7%.

Έτσι με έκδηλη ανησυχία αναμένεται αύριο το άνοιγμα των ευρωπαϊκών, ασιατικών αλλά και των αμερικανικών αγορών ενώ οι απαισιόδοξοι προεξοφλούν μια «μαύρη Δευτέρα.»

Εξάλλου οι αγορές κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες υπέστησαν απώλειες, που έφθασαν τα 2,5 τρισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το γαλλικό ΑΕΠ.

Η τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ

Οι Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρωζώνη θα επεμβαίνουν με «τρόπο συνεκτικό και σημαντικό στις χρηματαγορές», ώστε να μην οξύνεται η κρίση χρέους, όπως τόνισε κοινοτική πηγή μετά την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέτασαν προσεκτικά την κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία.