ΔΕΗ: Μια ανάσα από την πώληση ο ΑΔΜΗΕ – Δείτε ποιος είναι ο αγοραστής

Newsroom Newsroom

ΔΕΗ: Μια ανάσα από την πώληση ο ΑΔΜΗΕ – Δείτε ποιος είναι ο αγοραστής

Για εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ και στη χώρα κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ

Την ανάδειξη της κινεζικής εταιρείας State Grid International Development Ltd ως προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή για την πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ έναντι του ποσού των 320 εκατ. ευρώ αποφάσισε σήμερα, Δευτέρα, το ΔΣ της ΔΕΗ, ενώ η οριστική απόφαση για την πώληση θα ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει οριστεί για τις 24 Νοεμβρίου 2016.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ παρουσιάστηκε η έκθεση για το εύλογο του τιμήματος που εκπόνησε η διεθνής επενδυτική τράπεζα Barclays, την οποία είχε επιλέξει η ΔΕΗ κατόπιν διαγωνισμού. Σύμφωνα με την έκθεση, το τίμημα χαρακτηρίζεται δίκαιο και εύλογο, η δε διαγωνιστική διαδικασία αντικειμενική και διαφανής.

Επίσης, στο ΔΣ παρουσιάστηκε η έκθεση αποτίμησης του ΑΔΜΗΕ από τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους HSBC Bank plc, Citigroup Global Markets Limited και NBG Securities, η οποία είχε υποβληθεί στις 20 Οκτωβρίου 2016, δηλαδή πριν από την υποβολή των προσφορών. Για την ανάλυση αυτή χρησιμοποιήθηκαν διάφορες, διεθνώς αποδεκτές, μέθοδοι αποτίμησης.

Παναγιωτάκης: Στόχος τώρα ο έλεγχος του 51% του ΑΔΜΗΕ

Για σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ και τη χώρα κάνει λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, σε δήλωσή του, με αφορμή τη σημερινή απόφαση του ΔΣ της επιχείρησης για την ανάδειξη της κινεζικής εταιρείας State Grid International Development ως προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή για την πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Ο κ. Παναγιωτάκης τονίζει ακόμη ότι στόχος είναι τώρα η διασφάλιση του ελέγχου του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, ενώ δηλώνει ότι προσδοκά εποικοδομητική συνεργασία με την κινεζική εταιρεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του Διαχειριστή Μεταφοράς. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα που προσέφερε η State Grid για την αγορά του 24% των μετοχών είναι 320 εκατ. ευρώ.

Στη δήλωσή του, ο κ. Παναγιωτάκης επισημαίνει τα εξής: «Παρά το μειωμένο ανταγωνισμό, καθώς ο νόμος περιόριζε πολύ τις δυνατότητες συμμετοχής και τα ασφυκτικά εκ του νόμου χρονικά περιθώρια, το τίμημα που προέκυψε για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ είναι ανάλογο παρόμοιων πωλήσεων επιχειρήσεων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Αντιστοιχεί σε συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ 1,71 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν η βασική επιδίωξη της ΔΕΗ, στις συγκεκριμένες συνθήκες υποχρεωτικής πώλησης, για την οποία η διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας εργάστηκαν συστηματικά.

Το τίμημα είναι σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ, αλλά και τη χώρα, στο φόντο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα και των σχέσεων που οικοδομούμε μεθοδικά με μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού της μεγάλης αυτής χώρας.

Στόχος, τώρα, είναι η διασφάλιση του ελέγχου του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και η μεγιστοποίηση του οφέλους για τη ΔΕΗ και την οικονομία, πράγματα για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες, στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πολιτικής.

Συγχαίρουμε τη State Grid και προσδοκούμε σε εποικοδομητική συνεργασία για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ, πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΗ και βασικού συντελεστή της λειτουργίας του τομέα ηλεκτρισμού στη χώρα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved