ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσπάθεια ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους του Έβρου

Προσπάθεια ανάδειξης του απολιθωμένου δάσους του Έβρου
Ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία στον κόσμο βρίσκεται στον Έβρο και πρόκειται για το απολιθωμένο δάσος...

Ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία στον κόσμο βρίσκεται στον Έβρο και πρόκειται για το απολιθωμένο δάσος της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού-Τυχερού, ηλικίας 40 εκατομμυρίων ετών.

Για την ανάγκη ανάδειξης και προστασίας των ευρημάτων της επιστημονικής έρευνας στο χώρο αυτό, συζήτησαν σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Γεωργία Νικολάου- Μαυρανεζούλη, και ο ομότιμος Καθηγητής Παλαιοβοτανικής-Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Βελιτζέλος.

«Εξετάσαμε την προοπτική ανάδειξης και προστασίας του απολιθωμένου δάσους του Φυλακτού, η αξιοποίηση του οποίου θα δώσει γεωτουριστική ανάπτυξη στον Έβρο», ανέφερε σε δηλώσεις της, η αντιπεριφερειάρχης.

Από την πλευρά του κ. Βελιτζέλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των πολυετών ερευνών και ανασκαφών που έχει πραγματοποιήσει με την ερευνητική του ομάδα στο απολιθωμένο δάσος του Έβρου και στην ανεκτίμητη αξία του, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα, ως μοναδικά παγκοσμίως, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη της ορθολογικής ανάδειξης και προστασίας τους.

Μετά τη συνάντηση, επισκέφθηκαν την περιοχή του Φυλακτού, όπου βρίσκεται ο κορμός απολιθωμένης βελανιδιάς μήκους 20 μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρου, του οποίου η ηλικία υπερβαίνει τα 35 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Επίσης, επισκέφθηκαν τον προαύλιο χώρο του Κέντρου Οικοτεχνίας- Χειροτεχνίας Φυλακτού, όπου φυλάσσονται τμήματα απολιθωμένων κορμών, καθώς και το Κέντρο Πληροφόρησης Τυχερού που εκτίθενται σπάνια ευρήματα τροπικής χλωρίδας. Τα ευρήματα είναι απολιθωμένα φύλλα κανέλλας, φτέρης, προγονικής μορφής δρυός, φύλλα του δέντρου του καφέ, του καουτσούκ και φύλλα της προγονικής μορφής της αμπέλου, ιδιαίτερα σπάνια τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον ευρωπαϊκό χώρο.