ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Η κυβέρνηση «αγοράζει» χρόνο - Το καλό, το κακό και το «μαύρο» σενάριο

Αξιολόγηση: Η κυβέρνηση «αγοράζει» χρόνο - Το καλό, το κακό και το «μαύρο» σενάριο

Η κυβέρνηση γύρισε από το Eurogroup με ένα «καλάθι» μέτρα, τα οποία ωστόσο δεν φέρνουν κατ’ ανάγκη άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η πιθανότητα «ατυχήματος» είναι ορατή καθώς τα μέτρα είναι σκληρά και η εφαρμογή των αντίμετρων αμφίβολη, καθώς θα πρέπει να επιτευχθούν πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Πρακτικά, η κυβέρνηση με την επώδυνη συμφωνία του Eurogrpoup, την οποία τα κυβερνητικά στελέχη διαφημίζουν ως «δημοσιονομικά ουδέτερη», αυτό που κατάφερε σε πρώτη φάση είναι να εξασφαλίσει λίγο χρόνο.

Έτσι, το καλό σενάριο προβλέπει έλευση των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ημέρες, ψήφιση των μέτρων και παρουσίαση της συμφωνίας στο Eurogroup που θα γίνει στη Μάλτα στις 7 Απριλίου, καθώς θεωρείται δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να παίξει και πάλι στις …καθυστερήσεις η κυβέρνηση και να εξακολουθήσει να ….σέρνεται η αξιολόγηση.

Προφανώς η ψήφιση των μέτρων δεν θα είναι εύκολη, εξ ου και έχει ήδη αρχίσει το …ψυχολογικό μασάζ στους βουλευτές. Αν ισχύσει αυτή η εκδοχή, τότε η αξιολόγηση δεν αναμένεται να κλείσει πριν το Μάιο, με την κυβέρνηση και τους δανειστές να «ροκανίζουν» το χρόνο μέχρι το Πάσχα.

Το πιο δυσοίωνο σενάριο είναι να τραβήξει η αξιολόγηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου – θα έχουν προηγηθεί οι ολλανδικές και οι γαλλικές – με αποτέλεσμα αφενός να μην επιτύχει η Ελλάδα την είσοδό της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να φουντώσει και πάλι η συζήτηση για Grexit.

Σχετικές ειδήσεις