ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπανδρέου: Μεγάλες προοπτικές στον τομέα της ενέργειας

Παπανδρέου: Μεγάλες προοπτικές στον τομέα της ενέργειας
Η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης...

Στις προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας, αναφέρθηκε ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των αγορών αερίου και ηλεκτρισμού, στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, στην προκήρυξη του διαγωνισμού για σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, καθώς και στο σχέδιο Helios.

Για την «πράσινη ενέργεια», ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «από 1.500 ΜW στο τέλος του 2009 φέτος θα φτάσουμε στα 2500 ΜW».

«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε παραγωγικά, τους ενεργειακούς μας πόρους. Ανακοινώνω σήμερα ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Προχωρήσαμε στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Είναι πλούτος που ανήκει σε όλους τους έλληνες και αξιοποιείται για το κοινό μας συμφέρον. Με το σχέδιο «Ήλιος» κάνουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα παραγωγό ηλιακής ενέργειας που θα εξαχθεί στην Βόρεια Ευρώπη. Ήδη ενδιαφέρεται η Γερμανία και προσβλέπουμε σε επενδύσεις άνω των 20 δις ευρώ που θα προσφέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Προχωράμε σύντομα και με τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Με αποκρατικοποιήσεις στην ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ φέρνουμε νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.