ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μνημόνιο: Τι θα γίνει με τους μισθούς των ενστόλων

Νέο μνημόνιο: Τι θα γίνει με τους μισθούς των ενστόλων

Στο κείμενο της συμφωνία προβλέπονται περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ωστόσο η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα σεντ

Λίγο πριν την ψήφιση του τέταρτου Μνημονίου και ενώ οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για υλοποίηση των συμφωνηθέντων, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή σκληρών μέτρων στους ένστολους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται πως χάνεται.

Στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου, στη σελίδα 48, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων. Φυσικά «εξορθολογισμός» σημαίνει... περικοπές!

Εκτός από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ένστολους των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες κλπ), στη μέγγενη των περικοπών θα βρεθούν και άλλοι κλάδοι που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια όπως γιατροί, δικαστικοί και πανεπιστημιακοί.

Τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τις ψηφίσει στη Βουλή στις 18 Μαΐου, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα του τέταρτου μνημονίου.

Η διάταξη αφορά επιδόματα και αμοιβές 180.000 δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Βίτσας: Δεν θα κοπεί ούτε ένα σεντ από τους ένστολους

Οι μειώσεις στις αποδοχές αφορούν όσους αποφοιτήσουν σε τέσσερα χρόνια από τη Σχολή Ευελπίδων, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας διαβεβαιώνοντας ότι «δεν μειώνονται ούτε κατά ένα σεντ οι μισθοί των στελεχών που υπηρετούν σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις». Αντίθετα, πρόσθεσε, θα υπάρξουν αυξήσεις για τους ανώτερους βαθμούς.

Το θέμα έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας για τα εξοπλιστικά συστήματα μεταξύ Ελλάδας - Νορβηγίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας από τον κ. Βίτσα αποσαφηνίσεις σχετικά με την νέα ρύθμιση.

«Το μισθολογικό κόστος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν μειώνεται ούτε κατά ένα σεντ. Δεν μειώνονται ούτε ένα σεντ οι μισθοί που απολαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση των νέων ειδικών μισθολογίων. Μιλάμε για από 'δώ και πέρα, για αυτούς που θα βγούνε από τη Σχολή Ευελπίδων μετά από τέσσερα χρόνια. Η ειδική ρύθμιση προβλέπει ότι δεν θα έχουμε μειώσεις ή θα είναι ελάχιστες, αλλά και σε κάποια άλλα, στους ανώτερους βαθμούς, θα έχουμε και αυξήσεις» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της, ο κ. Βίτσας αντέτεινε ότι ο πόνος της αντιπολίτευσης είναι «γιατί άνοιξε και είναι ορατό πλέον ότι τα μέτρα θα βγάλουν τη χώρα από τη μνημονιακή περίοδο και θα τελειώσει ο μνημονιακός δρόμος».

«Η περίοδος του 2000 δεν ήταν ωραία, αυτή έφερε την υπερχρέωση της χώρας. Αυτοί που κερδίζανε την υπερχρέωσαν. Τράπεζες, μιντιακά και πολιτικά συμφέροντα αναπαραγωγής της εξουσίας. Εμείς αναλάβαμε μια ευθύνη και θα την φέρουμε σε πέρας. Η συζήτηση θα γίνει και στη Βουλή και με την κοινωνία και η αξιωματική αντιπολίτευση θα παραμείνει στο ρόλο του ρεπόρτερ, γιατί πολιτική πρόταση δεν μπορεί να κάνει, δεν έχει, και φοβάμαι ότι θα μπει σε στρατηγική αδιεξόδου» συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις