ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόφσκις: Εφικτό η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2018

Ντομπρόφσκις: Εφικτό η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2018

Έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της διαπραγμάτευσης να «χτίσουν» την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και να μην την υποβαθμίζουν έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Σε συνέντευξή του στο Politico, είπε ότι «υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε ένα χρόνο περίπου».

«Αν δει κανείς τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, δεν είναι απλά καλές. Η Ελλάδα υπεραποδίδει στους στόχους» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% φέτος και 3,5% την επόμενη χρονιά».

Παράλληλα, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν την απαιτούμενη πειθαρχία. «Είναι σημαντικό ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά, ότι η Ελλάδα δείχνει ξεκάθαρα ότι πετυχαίνει τους στόχους, ότι επιτυγχάνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% (το 2018). Οπότε, πρέπει να "χτίσουμε" την εμπιστοσύνη στις αγορές. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να συνεργαστούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να στείλουν τα ίδια μηνύματα, μεταξύ των οποίων, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, το ΔΝΤ και οι ελληνικές Αρχές» υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί ως τις 22 Μαϊου. «Υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων» σημείωσε, αν και πρόσθεσε πως πρέπει να εφαρμοστούν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν το Eurogroup. «Aλλά όλα τα βασικά δομικά στοιχεία είναι εκεί για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να έρθει η επόμενη εκταμίευση» υποστήριξε.

Μόλις γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε συζητήσεις για τα μέτρα για το χρέος, υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις