ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικός ο φετινός απολογισμός στον τουρισμό

Θετικός ο φετινός απολογισμός στον τουρισμό
Από τον τουρισμό περνάει το τρένο της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τόνισαν οι ομιλητές ...

Από τον τουρισμό περνάει το τρένο της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τόνισαν οι ομιλητές της ενότητας «τουρισμός» στο πλαίσιο του συνεδρίου "Capital Vision για ελληνική Οικονομία", που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Τσακίρη τόνισε ότι τα χρόνια που έρχονται μπορούν να είναι συναρπαστικά για τον ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αρκεί, όπως είπε, οι υποσχέσεις για καθιέρωση του στην κεντρική αναπτυξιακή πολιτική να γίνουν πράξεις και να μη μείνουν στα λόγια.

Στην ομιλία του ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μειωθεί ο ΦΠΑ στις τιμές διαμονής στο 6,5% από το 11%, ήταν μεταξύ άλλων από τις αιτίες της μεγέθυνσης του τουριστικού συναλλάγματος εφέτος σε επίπεδα ρεκόρ. Παράλληλα βέβαια καυτηρίασε την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, αφού όπως ανέφερε, δίνουμε αρνητικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα είναι ακριβός προορισμός και λιγότερο ανταγωνιστικός σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Στο ιδιαίτερα αισιόδοξο τοπίο που διαμορφώνεται για τον ελληνικό τουρισμό, απόρροια των εφετινών πεπραγμένων σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων, παραφωνία αποτελεί η μεγάλη πτώση του εγχώριου τουρισμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ ο εγχώριος τουρισμός σημείωσε πτώση 20% τη στιγμή που όπως τονίστηκε η συνεισφορά του στο σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας ανέρχεται στο 40%, γεγονός που πρέπει να αποτελέσει πεδίο προβληματισμού στις τάξεις των επιχειρηματιών του κλάδου.

Εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου η Ελλάδα να αναρριχηθεί στη 10η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις της από 15η θέση που βρίσκεται σήμερα, ο κ. Τσακίρης ζήτησε ένα νέο τουριστικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει ένα παγκόσμιας εμβέλειας "Brand", εμπλουτισμό του μοντέλου "ήλιος και Θάλασσα", αλλά και επενδύσεις στον άξονα της τουριστικής κατοικίας. Παράλληλα ζήτησε στην πλήρη άρση του καμποτάζ, την ενίσχυση των διακοπών των Σαββατοκύριακου (City Break), αλλά και στην ανάπτυξη του "γιώτιγκ'.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργος Δρακόπουλος επανέλαβε τις θέσεις του συνδέσμου για αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού όπως επίσης και μόνιμο γενικό γραμματέα. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο κ. Δρακόπουλος επεσήμανε πως είναι αναγκαία η ύπαρξη ολιγομελούς γραμματείας για θέματα τουρισμού σε κάθε υπουργείο προκειμένου οι συναρμοδιότητες να μην αποτελούν τροχοπέδη.