ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη: Πότε ο Σόιμπλε επεδίωξε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Αποκάλυψη: Πότε ο Σόιμπλε επεδίωξε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Στον παρασκηνιακό -και μη- ρόλο που έπαιξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα, την κρίσιμη περίοδο από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, αλλά και στην πολιτική που αναμένεται να ασκήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση απέναντι στην Ελλάδα το προσεχές μέλλον, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Σε ένα άρθρο-ύμνο για τον Σόιμπλε, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η Ελλάδα υπήρξε «το καλύτερο παράδειγμα» για την ανθεκτικότητα που διέκρινε τον απερχόμενο Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Όπως σημειώνει, «σε μεγάλο βαθμό χωρίς να γίνει αντιληπτό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ο Σόιμπλε ήθελε το 2011 να εξωθήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Συμπληρώνει, πως το ίδιο επιχείρησε και τέσσερα χρόνια αργότερα. «’Ο Σόιμπλε χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα προκειμένου να καταστήσει σαφές σε μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία από τι απειλούνται εάν δεν παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες’ λέει ένας συνεργάτης του Β. Σόιμπλε», αναφέρει η «Welt am Sonntag».

Τον Σόιμπλε φέρεται να σταμάτησε η Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο ο ίδιος δεν τα παράτησε, σημειώνει η εφημερίδα, αλλά διαπραγματεύθηκε «το επόμενο πακέτο διάσωσης για την οικονομικά δυσπραγή χώρα. Δεν είναι πάντα δείγμα αδυναμίας, όταν συνεχίζει κανείς το έργο του παρά την ήττα που υπέστη», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Το ίδιο άρθρο αναφέρεται και στην πολιτική που αναμένεται να ασκήσει η νέα γερμανική κυβέρνηση απέναντι στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα μπορέσει να μεταθέσει στο μακρινό μέλλον το ζήτημα της διαχείρισης της ευρωκρίσης και θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση και για την διαχείριση του ελληνικού χρέους. «Μέχρι το καλοκαίρι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει τελικά με κεφάλαια στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Ο Σόιμπλε δεν το ήθελε ποτέ (σ.σ. ελάφρυνση χρέους), αλλά εν τέλει θα υπέκυπτε στην αναγκαιότητα. Με έναν υπουργό Οικονομικών από το FDP αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο» παρατηρεί η εφημερίδα. Εκτιμά, δε, ότι η «η Ελλάδα και το μέλλον του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) είναι μόνο δύο από τα πολλά ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής που ενδέχεται να απασχολήσουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση στο σύνολο της επόμενης νομοθετικής περιόδου».

Αναφερόμενη στην αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η εφημερίδα κάνει λόγο για «δυσαναπλήρωτο κενό» και ταυτίζει τον Σόιμπλε με την ίδια την Ευρώπη, εξαίροντας τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια. «Μόνο στα τελευταία οκτώ χρόνια ο Σόιμπλε βίωσε και συναποφάσισε στο πλαίσιο της ευρωκρίσης περισσότερα από ό,τι οι περισσότεροι προκάτοχοί του συνολικά. Έβαλε τις βάσεις, οι οποίες -ανεξαρτήτως του ποιος θα τον διαδεχθεί- δεν μπορούν απλά να παρακαμφθούν χωρίς να προξενηθούν σοβαρές ζημιές στο οικοδόμημα της ευρωζώνης», γράφει μεταξύ άλλων η Welt της Κυριακής, η οποία χαρακτηρίζει τον Σόιμπλε έναν από «τους μεγαλύτερους Γερμανούς πολιτικούς αυτής της εποχής», ο οποίος αποτέλεσε αξιόπιστο στήριγμα για την καγκελάριο Μέρκελ στη διαχείριση της ευρωκρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις