Πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση - Τα ανοιχτά «μέτωπα» και τα «αγκάθια»

Πρεμιέρα για την τρίτη αξιολόγηση - Τα ανοιχτά «μέτωπα» και τα «αγκάθια»

Η «ΤΡΥΠΑ» ΤΩΝ 900 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Καταφθάνουν σήμερα, Δευτέρα (23/10/2017) στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση.

Θα παραμείνουν για δέκα ημέρες και εν συνεχεία θα επιστρέψουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει ήδη δουλειά και επιβλέπουν τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς και την προετοιμασία των stress tests που θα γίνουν στις αρχές του 2018.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, το κοινωνικό μέρισμα του ενός δισ. ευρώ, κι αν υπάρχουν τα περιθώρια στον προϋπολογισμό για την καταβολή του πριν από τα Χριστούγεννα, το μείζον ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, αλλά και το «ξεμπλοκάρισμα» της επένδυσης στο Ελληνικό και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και ημέρες, «ξεσκόνιζαν» έως την τελευταία στιγμή τα στοιχεία που έδωσε η ελληνική πλευρά. Από την έκβαση αυτής της «μάχης» θα κριθεί και η «τρύπα» του 2018 η οποία υπολογίζεται στα 800 με 900 εκατ. ευρώ, στο 0,4% του ΑΕΠ.

Απέναντι από τους θεσμούς, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα (23/10/2017) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιάρακης και όχι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είναι στα Γιάννενα και θα μιλήσει το βράδυ στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανάπτυξη στην Ήπειρο.