ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ

Έως τα μέσα Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει την απόφαση για τις νέες Τιμές Ζώνης καθώς καιτους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Έχοντας παρέλθει η αρχική προθεσμία της 31ης Μαρτίου, οι εισηγήσεις των εκτιμητών παραμένουν στα χέρια της νεοσύστατης Ομάδας Εργασίας που προσπαθεί να βρεί γρήγορα λύση με τις αποκλίσεις μεταξύ εισηγήσεων ή και σε σύγκριση με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Άγνωστο παραμένει το εύρος των αλλαγών στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των Τιμών Ζώνης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες, στοχευμένες και χωρίς να αλλάζουν τη δομή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αποκαλούμενες “λαϊκές” περιοχές θα γίνουν μικρές διορθώσεις στους συντελεστές, έτσι ώστε να μην περάσει το σύνολο των επιβαρύνσεων από την αύξηση των Τιμών Ζώνης, ενώ αντιστοίχως οι μεταφερόμενες επιβαρύνσεις στα υψηλότερα κλιμάκια θα είναι λελογισμένες.

Αυτό που έχουν καταστήσει σαφές οι ξένοι τεχνοκράτες στην ελληνική πλευρά είναι ότι σε κάθε περίπτωση το εισπρακτικό αποτέλεσμα του ΕΝΦΙΑ πρέπει να είναι το ίδιο.

Η ΑΑΔΕ θα “τρέξει” σενάρια συντελεστών με βάση τις Τιμές Ζώνης που θα της παραδοθούν,ώστε να διασφαλιστεί το ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τα “δύσκολα” βρίσκονταιι στις περιοχές που σήμερα ισχύουν Τιμές Ζώνης 750- 1.000 ευρώ, αφού το επόμενο κλιμάκιο επιβαρύνεται με συντελεστή 3,70 ευρώ/τ.μ. αντί 2,90 ευρώ/ τ.μ., κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση φόρου 80 ευρώ ανά 100 τετραγωνικά.

Με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο Taxis τον Αύγουστο.

Σχετικές ειδήσεις