ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσμπορν: Ζητεί πράξεις για την αντιμετώπιση της κρίσης

Όσμπορν: Ζητεί πράξεις για την αντιμετώπιση της κρίσης

Πράξεις ζητεί από τις χώρες της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν.

«Η ευρωζώνη οφείλει να δείξει στον κόσμο ότι έχει την ικανότητα να στηρίξει το νόμισμά της και όχι μόνο να περιμένει τις εξελίξεις από την Αθήνα και τη Ρώμη», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο της συνόδου των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε το αντιπυρικό σύστημα. Είναι πολύ καλό να λέμε ότι έχουμε αντιπυρικό σύστημα, αλλά πρέπει να δείξουμε στον κόσμο με πειστικό τρόπο ότι υπάρχει και ότι διαθέτει ικανούς πόρους», επέμεινε ο Τζορτζ Οσμπορν αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Οφείλουμε να καταγράψουμε πρόοδο εδώ στις Βρυξέλλες. Εάν δεν το πράξουμε, αυτό θα συνεχίσει να έχει επιζήμιες συνέπειες για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, και της Βρετανίας», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup χθες στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι το ενισχυμένο ΕΤΧΣ θα είναι εν μέρει λειτουργικό από τον Δεκέμβριο, αλλά στο σύνολό του από τον Φεβρουάριο 2012.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι μέλη της νομισματικής ένωσης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι κρατήθηκαν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της ευρωζώνης και πραγματοποίησαν μεταξύ τους συνάντηση στις Βρυξέλλες χθες με στόχο την προσέγγιση των απόψεών τους στη διαχείριση της κρίσης χρέους.