ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε από τους Θεσμούς να μην περικοπούν οι συντάξεις

ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε από τους Θεσμούς να μην περικοπούν οι συντάξεις

Το «φλέγον» ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεωνέθεσε η ελληνική πλευρά στα κλιμάκια των θεσμών που επισκέφθηκαν την Αθήνα, στην πρώτη μεταμνημονιακή τους επίσκεψη - «Κουβέντα» από τους δανειστές στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Νέο... αλαλούμ φαίνεται πως προκύπτει με το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων, μετά το σάλο και το μπαράζ διαψεύσεων που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο έχει επέλθει συμφωνία, ώστε να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες και η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητά του. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά κατέθεσε στους θεσμούς στοιχεία και πίνακες, σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα», επεσήμαναν χαρακτηριστικά παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

*Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.

*Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.

*Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι ολιγοήμερες συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ, όπως επίσης αναφέρθηκε από τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις επαφές αυτές έγινε παράλληλα ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, μεταξύ άλλων:

*επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

*συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων

*συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.

*η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον Νοέμβριο.

Καμία αναφορά από τους Θεσμούς

Την ίδια ώρα ωστόσο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ESM, στο κοινό ανακοινωθέν τους μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στην Αθήνα, ζητούν να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τις βασικές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να κάνουν καμία αναφορά στις συντάξεις.

Παράλληλα, οι Θεσμοί ζητούν προσχέδιο προϋπολογισμού, που να περιλαμβάνει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας πως έγινε συζήτηση πάνω στις δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δημιουργίας του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Στη δήλωση των Θεσμών αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής».

Αχτσιόγλου: Oι Θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στον αέρα του «88,6» η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε ότι οι Θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, τονίζοντας πως «η αναλογιστική μελέτη που είναι σε ισχύ μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 και δείχνει την προβολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως το 2070, έχει εγκριθεί από την Κομισιόν».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Θεσμούς ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη, «που είναι και το πιο κρίσιμο στοιχείο της συζήτησης», βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε λίγα χρόνια θα ταυτιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, «χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς», προσθέτοντας ότι οριστική αποσαφήνιση του ζητήματος θα υπάρξει στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης, ότι οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα μετά την 21η Αυγούστου δεν είναι διαπραγμάτευση.

«Έχουμε τελειώσει πια με αυτόν τον κύκλο που ίσχυε από το 2010 μέχρι σήμερα. Αυτό που έγινε αυτή την εβδομάδα και στις επαφές που υπήρχαν, ήταν ενημέρωση και υποβολή στοιχείων από τη δική μας πλευρά» και επισήμανε ότι υποβλήθηκαν εκ νέου τα στοιχεία αυτά «τα οποία πια επιβεβαιωμένα αποδεικνύουν ότι διαρθρωτικά και δημοσιονομικά, το μέτρο δεν είναι αναγκαίο» ανέφερε η Αχτσιόγλου.

Η υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι μετά το τέλος του μνημονίου δεν υπάρχει μηχανισμός εξαναγκασμού προς την ελληνική κυβέρνηση - όλο εκείνο το σχήμα, όπου η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να διαπραγματεύεται πολιτικές και έπρεπε να συμφωνούν οι θεσμοί στις πολιτικές αυτές προκειμένου να εκταμιεύονται οι δόσεις, δεν υπάρχει πια.

Αυτό που υπάρχει, πρόσθεσε, είναι «πρώτον, η μεταμνημονιακή εποπτεία που ακολουθείται και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες Πορτογαλία, Ιρλανδία κτλ, όπου έχουμε μία παρακολούθηση των χωρών που βγαίνουν από το μνημόνιο για να διατηρηθεί η καλή δημοσιονομική τους πορεία και να μην έχουν αναταράξεις.

Δεύτερον, οι υποχρεώσεις που έχουμε από την Ευρωζώνη ούτως ή άλλως, οπότε για κάποια δεδομένα σε σχέση με τους Προϋπολογισμούς μας γίνεται ενημέρωση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και γίνονται συστάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το τι θα πρέπει να ακολουθείται και τι όχι, σε όλες τις χώρες.

Τρίτον, ο παράγοντας των αγορών και το πώς αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μέσα σε μία χώρα, και το οποίο πρέπει κανείς, επίσης να το λαμβάνει υπόψη».

«Αυτά», συνέχισε η Αχτσιόγλου, «είναι τα τρία στοιχεία τα οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη και λαμβάνει υπόψη και η ελληνική κυβέρνηση, όταν κάνει τις επιλογές της».

Η υπουργός Εργασίας, στη συνέντευξη της, αναφέρθηκε και στις μειώσεις των εισφορών των μη μισθωτών, τονίζοντας ότι αυτές είναι κυρίως δύο:

«Η πρώτη είναι ότι διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, το ασφάλιστρο για την κύρια σύνταξη, από 20% που είναι σήμερα πηγαίνει στο 13,3%, και αυτό αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς - και για τους αγρότες από 18% στο 12% - και θα ισχύσει από 1/1/2019».

Το δεύτερο μέτρο, είναι η μείωση της εισφοράς για επικουρική και εφάπαξ, που ισχύει στους επιστήμονες, δηλαδή γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, όπου εκεί ουσιαστικά περνάμε στην καταβολή από όλους, του ελαχίστου μόνο ποσού, που φτάνει τα 64,5 ευρώ τον μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος - και αυτό θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα από 1/1/2017», κατέληξε η υπουργός Εργασίας.

Να τηρηθεί η συμφωνία ζητά η Κομισιόν - Και η κυβέρνηση διαψεύδει το ΑΠΕ

Αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση και τα ξένα ΜΜΕ διέψευσαν το ΑΠΕ, και η ίδια η κυβέρνηση άδειασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο με δημοσίευμά του έκανε λόγο - νωρίς σήμερα το πρωί - για συμφωνία των δανειστών και της κυβέρνησης ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις - Έμμεσο «άδειασμα» στην κυβέρνηση και από την Κομισιόν - Οι δανειστές βάζουν «φρένο» στα σενάρια αναστολής των περικοπών - Πολιτική θύελλα στην Ελλάδα και σαφείς αιχμές για κυβερνητική προπαγάνδα με εμπλοκή Μέσων Ενημέρωσης - Διαβάστε όλο το χρονικό της αναστάτωσης που προκλήθηκε σήμερα 14/09/2018Με καθυστέρηση αρκετών ωρών κυβερνητικός αξιωματούχος προχώρησε σήμερα σε διάψευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα αναβολής του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά θέμα ακύρωσής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στο υπουργείο Δικαιοσύνης κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε τα εξής:

«Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Κατά τον ίδιο υπήρξε σύγκλιση θέσεων για το δημοσιονομικό κόστος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, αλλά η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2018 και του 2019 δεν ολοκληρώθηκε και οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ο ίδιος πάντως άφησε ανοικτό το παράθυρο εφαρμογής των περικοπών, αλλά και ενεργοποίησης των αντιμέτρων. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», ανέφερε.

Άδειασμα και από την Κομισιόν

Μήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής (14/09) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Αλεξάντερ Ουίντερσταϊν, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα έχει την ελευθερία να μην εφαρμόσει την περικοπή στις συντάξεις το 2019, είπε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Pacta sunt servanda», δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Σε ανάλογο σχόλιο είχε προβεί την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Reuters: Καμία συμφωνία ακόμη για τις συντάξεις

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πιθανώς «παγώνουν» την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, σημείωνε νωρίτερα σε δημοσίευμά του το Reuters.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά της.

Ωστόσο, πηγή που επικαλείται το Reuters τόνισε πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

«Η Αθήνα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% έως το 2022. Έτσι, θέσπισε νομοθετικές διατάξεις για περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων από το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους», αναφέρει το Reuters.
Πολιτική θύελλα στην Ελλάδα

Το πρωί, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε πως οι θεσμοί «μιλούν για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις» και «έχουν ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο αναφέρει ότι οι Θεσμοί «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του» και ότι για αυτό έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση διάψευσης.

Συγκεκριμένα η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «με αφορμή άλλο ένα ανακριβές δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ»:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς

Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ που διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει ενημερωθεί για την αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις.

Η απάντηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απάντηση από το ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν άργησε να έρθει. Το πρακτορείο αναφέρει ότι εμμένει στο ρεπορτάζ των συντακτών του και επί της ουσίας ρίχνει το… μπαλάκι στους θεσμούς για την ενημέρωση των κομμάτων.

Όπως αναφέρει, άλλωστε, στο επίμαχο τηλεγράφημα, τονίζεται ότι οι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως ενημέρωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να γίνεται αναφορά στη ΝΔ.

«Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

Διαψεύδει και η ίδια η κυβέρνηση

Εκτός πραγματικότητας ήταν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχτηκαν ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο ακόμα και αν δεν περικοπούν οι συντάξεις.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε σε οικονομικούς συντάκτες πως «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Tι αναφέρει η διαρροή του ΑΠΕ

Ειδικότερα, σύμφωνα με διαρροή από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο Πρακτορείο ότι οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα , μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

  • Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ
  • Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
  • Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές "ανάσες".

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το "πράσινο φως" για την ακύρωση του μέτρου, πόσο μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου". Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

Διαβάστε επίσης:

«Κλειδώνει» η αναστολή της μείωσης των συντάξεων - «Πράσινο» φως από τους θεσμούς