ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αδιέξοδο στη συμφωνία για το χρέος και το έλλειμμα

ΗΠΑ: Αδιέξοδο στη συμφωνία για το χρέος και το έλλειμμα

Διαιρεμένη παρουσιάζεται η διακομματική επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, αρμόδια για την περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος και τον χειρισμό του υπέρογκου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, δέκα μόλις ημέρες πριν λήξει η χρονική διορία που της έχει τεθεί.

Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ώστε οι ολομέλειες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας να καταλήξουν σε νομοθέτημα έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί, μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών των ευπορότερων Αμερικανών, προσδοκούν έκτακτα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ετησίως.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από τη Χαβάη ότι «μαγική λύση δεν υφίσταται» και επανέλαβε ότι το ζήτημα του χρέους και του ελλείμματος «χρήζει μιας ισορροπημένης λύσης».

Τις τελευταίες ώρες, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Τζεμπ Χένσαρλινγκ, ανέφερε ότι «ενδέχεται οι Ρεπουμπλικάνοι, σε δύο ξεχωριστούς χρόνους, να συναινέσουν» ώστε να προχωρήσει αυτή η «φορολογική μεταρρύθμιση».

Σήμερα, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται σε 12μηνη βάση με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2,5% κι έχει ποσοστό ανέργων πρακτικά 9% του εργατικού δυναμικού. Το σωρευτικό δημόσιο χρέος αγγίζει ήδη τα 15 χιλιάδες δισ. δολάρια.