Μία έδρα στην ευρωζώνη θα προτείνει εκ νέου η ΕΕ

Μία έδρα στην ευρωζώνη θα προτείνει εκ νέου η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει εκ νέου η ευρωζώνη να έχει στο σύνολό της μία μόνο έδρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σημειώνει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ.

Σε δηλώσεις της που δημοσιεύτηκαν χθες στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας Ουόλ Στριτ Τζέρναλ η κ. Ρέντινγκ υποστηρίζει πως «η ευρωζώνη θα ενισχυθεί αν μιλάει με μία μόνο φωνή»

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδα επισημαίνεται ότι η κ. Ρέντινγκ «αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω έως ότου δημοσιοποιηθεί η πρόταση» αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπερασπιστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την ιδέα της σύμπτυξης της εκπροσώπησης των 17 χωρών μελών της ζώνης του ευρώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ σε μία μόνο έδρα.

Η πρόταση αυτή, η οποία είχε συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών σε σύνοδο τον Ιούλιο του 2009 στις Βρυξέλλες, προσέκρουσε στην άρνηση της πλειοψηφίας των χωρών αυτών. Η Γερμανία και η Γαλλία εξέφρασαν τότε την αντίθεσή τους και έκτοτε δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει γνώμη.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ είναι η αρχή που λαμβάνει τις τρέχουσες αποφάσεις στους κόλπους του ταμείου. Αποτελείται από 24 έδρες, από τις οποίες 8 καταλαμβάνουν μεμονωμένα χώρες και 16 ομάδες χωρών. Η ευρωζώνη έχει σήμερα 5 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η εκπροσώπηση του συνόλου της ευρωζώνης με μία έδρα θα διευκόλυνε την υλοποίηση της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει το 2012 τον αριθμό των εδρών που ελέγχει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και θα της προσέφερε ενδεχομένως μια πιο ισχυρή φωνή στους κόλπους του, σε συνδυασμό με ένα δικαίωμα άσκησης βέτο, το οποίο έχουν μόνον οι ΗΠΑ σήμερα.