ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρωστάτε σε εφορία και Ταμεία; Αυτή είναι η νέα ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες

Χρωστάτε σε εφορία και Ταμεία; Αυτή είναι η νέα ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες

Δείτε ΕΔΩ ποια είναικριτήρια και ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Έρχεται αύξηση των 12 δόσεων της πάγιας ρύθμισης σε έως και 24. Δείτε ποιοι θα ωφεληθούν από το νέο διπλό σχήμα εξόφλησης οφειλών σε έως 120 δόσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών βλέποντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν φτάσει «ταβάνι», προσπαθούν να βρουν τρόπους για να γεμίσουν τα «άδεια» κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με όσα είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου στην ΕΡΤ, περισσότερες από 12 ή 24 δόσεις για χρέη στην εφορία. Σήμερα η ρύθμιση δίνει 12 δόσεις για οφειλές από τρέχοντες φόρους ή 24 για οφειλές από έκτακτη αιτία (πχ φόρος κληρονομιάς). Αν και ο ακριβής αριθμός των δόσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται να μπορεί να προσφέρει έως 100 ή 120 δόσεις, όπως ο εξωδικαστικός.

Δεν θα πρόκειται για οριζόντια ρύθμιση αλλά για τον καθένα θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια όπως αν ο οφειλέτης έχει στο παρελθόν συμμορφωθεί σε ρύθμιση που έχει κάνει ώστε να απορρίπτονται αυτοί που μπαίνουν σε ρύθμιση και πληρώνουν μόλις μία ή δύο δόσεις για να λάβουν την φορολογική ενημερότητα, αλλά αμέσως μετά την εγκαταλείπουν. Στην πράξη οι μικρο-οφειλέτες δύσκολα θα μπορούν να φτάσουν στις 120 δόσεις καθώς θα προβλέπεται ελάχιστη δόση.

Ξεχωριστή ρύθμιση για όσους επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία: στόχος είναι να καλύψει τους επιτηδευματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, επειδή έχουν διακόψει τις εργασίες τους λόγω της κρίσης. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ως τώρα δεν μπόρεσαν να ενταχθούν και αυτοί στον μηχανισμό που δίνει έως και 120 δόσεις.

Η προοπτική αυτή δεν συνδέεται με τα σενάρια τα οποία επίσης τρέχουν και αφορούν μια νέα έκτακτη ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις η οποία θα πατάει πάνω στον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που έχει κλείσει τα βιβλία τους ή την επιχείρησή τους.

Εκτός από την νέα ρύθμιση για τις οφειλές των φορολογούμενων στην Εφορία, την έκτακτη ρύθμιση που θα καλύψει τους επαγγελματίες που εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, θα τρέξει μια ακόμα ρύθμιση έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε επίσης:

Εβδομάδα πληρωμών: Πότε θα καταβληθούν συντάξεις, ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, αναδρομικά

Αναδρομικά ειδικών μισθολογίων: Σοκ στα ΑΤΜ - Ποιοι θα δουν «κούρεμα» έως 75%

Ροή Ειδήσεων