ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Σαχινίδης... επαίρεται για την πολιτική του Μνημονίου

O Σαχινίδης... επαίρεται για την πολιτική του Μνημονίου

Τα... επιτεύγματα της διετούς μνημονιακής πολιτικής παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Υπό τον τίτλο «Μύθοι και αλήθειες», ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε αισθητά από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Οκτώβριο του 2011.

Ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι «οι κόποι των ετών 2009-11 δεν πήγαν χαμένοι», δίνοντας έμφαση σε δύο σημεία, δηλαδή στο πρωτογενές έλλειμμα, που από τα 24 δισ. ευρώ (ήτοι 10,3% του ΑΕΠ) μειώθηκε στα 5 δισ. ευρώ (ήτοι 2,1% του ΑΕΠ), καθώς και στις προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012, που εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 2,4 δισ. ευρώ (ήτοι 1,1% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά από το 2002.

Βέβαια, ο κ. Σαχινίδης, που σημειωτέον, είναι ο μόνος πολιτικός που παραμένει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από το 2009, παραλείπει να αναφερθεί στην ύφεση, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, στα λουκέτα, στην ανεργία, στις ακάλυπτες επιταγές και γενικότερα, σε όσα συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό που καθημερινά ταλανίζει την κοινωνία και τους πολίτες.

Αποστάσεις Μουρμούρα

Διαφορετική ανάγνωση στα όσα παρουσίασε ο κ. Σαχινίδης έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιάννης Μουρμούρας, που εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Μουρμούρα, κάτι τέτοιο είναι «φιλόδοξος στόχος», ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι «ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος».

Ένα άλλο σημείο στο οποίο διαφοροποιήθηκε ο κ. Μουρμούρας από το οικονομικό επιτελείο είναι η δυνατότητα μείωσης του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ μέσω του κουρέματος, καθώς όπως εκτιμά, η μείωση θα περιοριστεί στα 50 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, ο κ. Μουρμούρας τόνισε ότι το Μνημόνιο 1 έχει αποτύχει, λόγω των λαθών και των παραλείψεων των δύο τελευταίων ετών, που κατέστησαν το χρέος μη βιώσιμο.