Αρνητική προοπτική αξιολόγησης για τη Γαλλία εξετάζει η S&P

Αρνητική προοπτική αξιολόγησης για τη Γαλλία εξετάζει η S&P

Πολύ πιθανόν είναι πλέον το ενδεχόμενο να θέσει ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's τη διαβάθμιση "ΑΑΑ" της Γαλλίας σε αρνητική προοπτική, έναντι σταθερής σήμερα, σύμφωνα με άρθρο της ηλεκτρονικής σελίδας της εφημερίδας La Tribune. 

Εκπρόσωπος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Δεν σχολιάζουμε τις φήμες της αγοράς που αφορούν τους βαθμούς αξιολόγησής μας».

Μάλιστα, μία από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα δηλώνει ότι η ανακοίνωση της αλλαγής της αξιολόγησης της προοπτικής της Γαλλίας "επρόκειτο να ανακοινωθεί την Παρασκευή, αλλά η ανακοίνωση αναβλήθηκε για άγνωστους λόγους".

Άλλη πηγή, που χαρακτηρίζεται "διπλωματική", δηλώνει ότι η ανακοίνωση θα γίνει εντός μίας εβδομάδας ή δέκα ημερών.Στις 10 Νοεμβρίου, ο οίκος παραδέχθηκε ότι ανακοίνωσε "από σφάλμα" ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υποβαθμίστηκε, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της γαλλικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία βρίσκεται στη βαθμίδα AAA και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (Standard and Poor's, Moody's και Fitch). H Moody's ανακοίνωσε στα μέσα Οκτωβρίου ότι δίνει προθεσμία τριών μηνών για να εκτιμήσει εάν η "σταθερή προοπτική" εξακολουθεί να ισχύει για την αξιολόγηση της Γαλλίας.