ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε οριακό σημείο η Ιταλία

Σε οριακό σημείο η Ιταλία

Νέα επίπεδα ρεκόρ κατέγραψε το επιτόκιο δανεισμού της Ιταλίας, το οποίο κινείται πλέον σε μη επιτρεπτά επίπεδα, καθώς ξεπέρασε το 7% στις δημοπρασίες της Τρίτης.

Συγκεκριμένα το ιταλικό Δημόσιο άντλησε 7,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 3ετών και 10ετών ομολόγων, εξασφαλίζοντας το υψηλότερο ποσό από όσα ήλπιζε να λάβει. Η ολοκλήρωση της έκδοσης προκάλεσε ράλι ανακούφισης για τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές ανέμεναν η ζήτηση και οι αποδόσεις να ήταν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι στην δευτερογενή αγορά.

"Μεγάλη ανακούφιση, τέλειωσαν όλα", είπε ο Marc Ostwald, αναλυτής στην Monument Securities. Πρόσθεσε, ωστόσο: "Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει στα επίπεδα αυτά, τα υψηλότερα από την είσοδο της Ιταλίας στην ευρωζώνη, το τεράστιο χρέος της χώρας θα καταστεί πλέον μη βιώσιμο.

Η απόδοση του νέου τριετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε σχεδόν στο 8% στη δημοπρασία, το υψηλότερο από τότε που η Ρώμη υιοθέτησε το ευρώ, το 1999.

Το επιτόκιο 7,89% που κατεβλήθη ήταν σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την προηγούμενη πώληση τριετών ομολόγων πριν ένα μήνα.