ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις: Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

120 δόσεις: Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις σχετικά με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα λειτουργήσει πριν από το Πάσχα, σύμφωνα με τον υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο.

Ο κ. Πετρόπουλος προσέθεσε μάλιστα ότι «η σχετική ρύθμιση έχει υπογραφεί και είναι έτοιμη να κατατεθεί στη Βουλή. Πρέπει κανείς να καταβάλει κανονικά τις εισφορές του το 2019, κάθε μήνα, προκειμένου να αξιοποιήσει τα οφέλη της ρύθμισης. Αναφερόμαστε στις οφειλές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Το κούρεμα μπορεί να φτάσει έως το 85% στις προσαυξήσεις».

Ο κ. Πετρόπουλος συμπλήρωσε ότι «τα άγαμα παιδιά έως 24 ετών θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τη σύνταξη θανάτου ακόμη κι αν δεν σπουδάζουν. Καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 χρόνων για τις συντάξεις χηρείας. Δίνουμε τη δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακευτικής κάλυψης μέχρι τα 35 χρόνια για όσους έχουν χάσει τους γονείς τους».

Οι τελικές ρυθμίσεις και ποιοι εντάσσονται

Στη ρύθµιση για τις 120 δόσεις εντάσσονται και κάθε είδους άλλες οφειλές, όπως χρέη από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

Η ρύθµιση για τις 120 δόσεις αφορά το σύνολο των οφειλών στα Ταµεία έως και τον ∆εκέµβριο του 2018, που αγγίζουν τα 35 δισ.

Από το νέο σχήµα εξαιρούνται µόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στον νόµο για τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010).

Στη νέα «έξυπνη» και ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθµιση υπάγονται και όσοι είναι σήµερα ενταγµένοι σε άλλη ρύθµιση (π.χ. στην πάγια των 12 δόσεων), καθώς στο νοµοσχέδιο προβλέπεται ότι στο νέο σχήµα «υπάγεται υποχρεωτικά και το υπολειπόµενο ποσό οφειλής που έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθµιση τµηµατικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, µε απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούµενων ρυθµίσεων».

Μάλιστα προβλέπεται πως αν εκκρεµεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς τα Ταµεία στον νόµο του Εξωδικαστικού ή των υπερχρεωµένων, τότε ο οφειλέτης µπορεί να ενταχθεί στη νέα ευνοϊκότερη ρύθµιση εφόσον παραιτηθεί.

Αυτά είναι τα SOS σημεία της ρύθμισης

Δύο σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν είναι ότι, πρώτον ο αριθμός των 120 δόσεων δεν αφορά σε όλους. Δηλαδή όσοι έχουν λιγότερα χρέη, θα έχουν και συνάμα λιγότερες δόσεις. Και δεύτερον ότι, όποιος δεν πληρώσει τις πρώτες τρεις δόσεις, «χάνει» εντελώς τη ρύθμιση.

Παράλληλα, όσοι δεν μπουν στην σχετική ρύθμιση, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους και αναγκαστικά μέτρα μέτρων είσπραξης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς η ευνοϊκή ρύθμιση θεωρείται ως η ύστατη ευκαιρία να ενταχθούν σε αυτήν όσοι χρωστούν σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες:

  • Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα ενός οφειλέτη, τόσο μικρότερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων
  • δεν θα υπάρχει δόση κάτω των 50 ευρώ
  • δεν συνδέονται οι τρέχουσες οφειλές με την ρύθμιση των 120 δόσεων
  • οι τρέχουσες οφειλές πρέπει να πληρώνονται κανονικά, διαφορετικά ο οφειλέτης κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ρύθμισης
  • στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018
  • δεν πρέπει να ξεχνούν οι ασφαλισμένοι ότι για να ενταχθούν πρέπει να έχουν καταβάλλει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές του 2019

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οφειλέτες θα πρέπει να επιλέξουν από τρία συγκεκριμένα πεδία για το «τι θέλουν», ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση.

ΠΕΔΙΟ 1ο

Επανυπολογισμός ή μη απλήρωτων εισφορών κύριας ασφάλισης της περιόδου 2002-2016

ΠΕΔΙΟ 2ο

Βάση επανυπολογισμού

ΠΕΔΙΟ 3ο

Ύψος ασφαλιστικών εισφορών

Πώς θα μπορούν να «διαχειριστούν» οι οφειλέτες τα χρέη τους

1) Επανυπολογισμός ληξιπροθέσμων εισφορών του (μεταξύ 2002-2006) ή όχι; Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του σε 120 δόσεις

2) Επανυπολογισμός με βάση το ελάχιστο ασφαλιστέο του 2017 ή το κατ΄ έτος καθαρό δηλωτέο εισόδημα; Ό,τι και αν επιλέξει ο ασφαλισμένος θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα επηρεάσει μελλοντικά τη σύνταξη που θα λάβει (χαμηλότερη ή υψηλότερη)

3) Επανυπολογισμός με εισφορές 13,3% ή 20%; Εκείνος ο οφειλέτης που θα επιλέξει τον επανυπολογισμό των εισφορών του με ποσοστό άνω του 13,3%, θα λάβει μελλοντικά χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με εκείνη την οποία θα λάβει όποιος οφειλέτης επιλέξει τον επανυπολογισμό των εισφορών με ποσοστό 20%.

Σχετικές ειδήσεις