ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές στην υποβολή του Ε9

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές στην υποβολή του Ε9

Με τροπολογία που κατατέθηκε ήδη προς συζήτηση στη Βουλή , το υπουργείο  Οικονομικών προτίθεται να αλλάξει την διαδικασία υποβολής της δήλωσης Ε9.

Ενώ μέχρι στιγμής , οι φορολογούμενοι ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν εντός 30 ημερών τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9, με την νέα τροπολογία οι μεταβολές τις περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιούνται εντός του έτους θα πρέπει να δηλώνονται έως 31 Μαϊου του επόμενου έτους.

Η φοροτεχνικός Σάντρα Γεράγγελου μίλησε στο Newsbomb.gr για τις μεγάλες αλλαγές στο Ε9.

«Η αλλαγή αυτή εφαρμόζεται από 01/01/2019. Με την νέα αυτή διαδικασία μειώνεται η ταλαιπωρία των φορολογουμένων αφού όλες οι μεταβολές θα δηλώνονται μία φορά έως 31 Μαίου κάθε έτους και όχι κάθε φορά που επέρχεται μια μεταβολή» τόνισε η κυρία Γεράγγελου.

Η τροπολογία όμως έρχεται να φέρει ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση στους φορολογουμένους, αφού δεν θα επιβάλλονται τα πρόστιμα των εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πιο συγκεκριμένα για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ετών 2010 και επόμενων που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν (από 01/01/2014 έως την δημοσίευση του σχεδίου νόμου), δεν θα υποβάλλονται , κατά περίπτωση, τα οριζόμενα πρόστιμα. Φυσικά όσα πρόστιμα έχουν ήδη βεβαιωθεί δεν θα διαγράφονται, ενώ όσα
έχουν ήδη εξοφληθεί δεν θα επιστρέφονται.

Η κυρία Γεράγγελου διευκρινίζει ότι «σε περίπτωση υποβολής δηλώσεων για περισσότερα από ένα έτη, επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές»

Πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής δεν θα επιβάλλεται και στην περίπτωση εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων (Ε9) μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπως αυτή προκύπτει από σχετική Διαπιστωτική Πράξη του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο.

«Όταν από τις διορθώσεις στην περιουσιακή κατάσταση , προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ, το ποσό αυτό θα επιβαρύνεται με προσαυξήσεις και τόκους υπολογιζόμενους για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα έκδοσης του αρχικού εκκαθαριστικού έως την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης» ανέφερε η κυρία Γεράγγελου.

Τέλος επισήμανε πως «Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις , ώστε να υπάρχει πλήρης ταύτιση των στοιχείων ακινήτων που θα περιλαμβάνονται στο Περιουσιολόγιο και στο Εθνικό Κτηματολόγιο».

Διαβάστε επίσης:

«Βροχή» πληρωμών - Ποια επιδόματα πληρώνονται σήμερα

Εφορία: Έρχονται διαγραφές οφειλών - Δείτε ποιους αφορά

Σχετικές ειδήσεις