ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα καθυστερημένο μήνυμα που ανησυχεί πολύ τις αγορές

Ένα καθυστερημένο μήνυμα που ανησυχεί πολύ τις αγορές

Η Αθήνα ενημερώθηκε σχετικά εδώ και μερικά 24ωρα. Το ενδεχόμενο η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται –κατά πάσα πιθανότητα– αύριο το βράδυ, μπορεί τελικά και να μην καταλήξει σε κάποιο οριστικό αποτέλεσμα.

Υπό την έννοια ότι θα πρέπει στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι ηγέτες των χωρών – μελών της Ευρωζώνης να ξανασυναντηθούν για να συζητήσουν για το μέλλον της.

Το σχετικό μήνυμα εκπέμπεται από το Βερολίνο, όπου ουσιαστικά σχεδιάζεται η επόμενη μέρα του σκληρού πυρήνα του ευρώ.

Κοινή είναι η αίσθηση ότι το γερμανικό σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σε όλες του τις λεπτομέρειες, αν και ο βασικός του πυρήνας είναι λίγο ως πολύ γνωστός.

Διακρατικές συμφωνίες, για την εδραίωση μιας περισσότερο σκληρής δημοσιονομικής ένωσης, χωρίς να χρειασθεί να αλλάξουν οι συνθήκες, γεγονός το οποίο θα απαιτούσε χρόνο, ο οποίος, πλέον, δεν υπάρχει.

Ωστόσο, οι αγορές δεν δείχνουν να είναι ιδιαιτέρως ενθουσιασμένες από την προοπτική ότι αύριο το βράδυ υπάρχει ενδεχόμενο να μην ανακοινωθεί μια ισχυρή λύση για το αδιέξοδο της ευρωζώνης. Και γι’ αυτό φρόντισαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα μέσω των τελευταίων συνεδριάσεων.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα αντιδράσουν σε μια τέτοια, αρνητική, περίπτωση, το πρωί της Δευτέρας, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο «μαύρα» των τελευταίων ετών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, σε λίγες ώρες οι ηγέτες των χωρών – μελών της Ευρωζώνης συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν την επόμενη μέρα της…