ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Παράταση λόγω εκλογών και τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν υποβάλλουν

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Παράταση λόγω εκλογών και τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν υποβάλλουν
EUROKINISSI

Η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου.

Παρατείνεται έως 29 Ιουλίου 2019 η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου παράταση που κρίθηκε απαραίτητη λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την απόφαση:

1. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013, παρατείνεται μέχρι την 29η Ιουλίου 2019.

2. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται μέχρι την 29η Ιουλίου 2019.

Τα πρόστιμα αν ξεχάσουµε να υποβάλουμε τη δήλωσή µας:

Δηλώσεις χωρίς φόρο (πιστωτικές και μηδενικές): Για κάθε παράβαση µη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις) επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Για κάθε παράβαση µη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ (περ. α’ της παρ. 1 σε συνδυασμό µε την περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 54).

Για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη µη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή (άρθρο 54 παρ. 1 π ερ. β’, σε συνδυασμό µε τις διατάξεις των περ. β’, γ’ και δ’ της παρ. 2 του ίδιου άρθρου), καθώς και δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων (άρθρο 54 παρ. 1 περ. γ’ ) επιβάλλεται, κατά περίπτωση:

  • Πρόστιμο 100 ευρώ, όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων,
  • Πρόστιμο 250 ευρώ όταν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων µε βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα, και
  • Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων µε βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πότε αποφεύγεται το πρόστιμο µη υποβολής

Το πρόστιμο (ελάχιστο 100 ευρώ, παρ. 19 του άρθρου 72 - πρώην άρθρο 66) επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση που υποβάλλεται κάποια συμπληρωματική ή τροποποιητική δήλωση. Μπορεί να υποβληθεί χωρίς πρόστιμο εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση ώστε να συµπληρώσουµε ποσά τα οποία ορίζονταν ρητά στην παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 2238/1994 και µε τα οποία καλύπτεται ή περιορίζεται η προστιθέμενη διαφορά δαπάνης, χωρίς την επιβολή κυρώσεων,μέσα στην προθεσμία Με την προϋπόθεση ότι µε την παράλειψη δήλωσης αυτών των ποσών στην αρχική δήλωση δεν παραβιάστηκε φορολογική διάταξη διότι εκείνο το έτος δεν υπήρχε υποχρέωση συµπλήρωσής τους στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στο Αιγαίο: Το περίεργο περιστατικό ανάμεσα στο Γιαβούζ και το Πολεμικό Ναυτικό

Απίστευτη πρόκληση Ερντογάν: Ο Τσίπρας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις