ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr:Τα οφέλη του εξωδικαστικού μηχανισμού και πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr:Τα οφέλη του εξωδικαστικού μηχανισμού και πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας

Με το ν. 4469/2017 θεσπίστηκε ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων ως αναγκαίο μέτρο για την «ανακούφιση» τους από οφειλές.

Η εφαρμογή του θεσμού στην πράξη κατέδειξε την ανάγκη για βελτιώσεις προς το σκοπό επιτάχυνσης της διαδικασίας και τη διευκόλυνση πρόσβασης των επιχειρήσεων στα ευνοϊκά οφέλη του Νόμου. O νόμος ισχύει έως τις 31/12/2019 προκειμένου να επιτρέψει την πρόσβαση σε περισσότερες επιχειρήσεις και εντάσσονται οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2018.

Η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr «υπάρχει η δυνατότητα οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης» τόνισε η κ. Φραγκάκη και εξήγησε πως με αυτόν τον τρόπο «επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του Νόμου και καταλαμβάνει τόσο τους οφειλέτες που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο τομέα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του συνόλου των οφειλών τους, όσο και οφειλέτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για την συνολική εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών τους, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης απέβη άκαρπη, λόγω μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών και συγκεκριμένα λόγω άρνησης συμμετοχής σε αυτόν από πιστωτές του ιδιωτικού τομέα».

Σύμφωνα με την δικηγόρο «όταν όλες οι οφειλές της επιχείρησης είναι μέχρι 300.000 ευρώ ακολουθείται η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών, χωρίς δηλαδή υποχρεωτική αξιολόγηση βιωσιμότητας» ανέφερε και συμπλήρωσε «με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η παροχή ρυθμίσεων μέσω του
εξωδικαστικού συμβιβασμού προς περισσότερους αιτούντες οφειλέτες και με
ταχύτερους ρυθμούς, δηλαδή μια fast-track διαδικασία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να εξαιρέσει τις μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. ύπαρξη στεγαστικού δανείου του επιχειρηματία) που πολλές φορές οδηγούσε τις τράπεζες σε μη συμμετοχή στη διαδικασία, η οποία απέβαινε άκαρπη.

Έτσι, δίδεται «η δυνατότητα στον πιστωτή να εξαιρέσει αυτή τη μη επιχειρηματική οφειλή, εφόσον κρίνει ότι η ρύθμισή της δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και να συνεχίσει τη διαδικασία με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές οφειλές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κυρία Φραγκάκη «το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει απαγόρευση επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) από πιστωτές μεσούσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού και ενώ είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της λήψης αλλεπάλληλων παρατάσεων επί των προθεσμιών του νόμου».

Επιπλέον όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr η δικηγόρος «ορίζεται ρητά ότι η ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο ή για τα αδικήματα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αναστέλλεται υποχρεωτικά όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Τέλος, όπως επισημαίνει η κυρία Φραγκάκη «η ρύθμιση αποσκοπεί στη διασφάλιση ομαλού κλίματος διαπραγμάτευσης, το οποίο θα διακυβευόταν, αν παράλληλα με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης εξελισσόταν ποινική διαδικασία σε βάρος του οφειλέτη, αναφορικά με τις προς ρύθμιση οφειλές».

Διαβάστε επίσης:

120 δόσεις: Οι 3 + 1 αλλαγές που έρχονται - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έρχεται μπαράζ πληρωμών: Ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν τις επόμενες μέρες