ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Eurobank: Ζημιές 94 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2015

Eurobank:  Ζημιές 94 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2015

Το καθαρό αποτέλεσμα της Eurobank διαμορφώθηκε σε ζημιές 94 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2015, από ζημίες 524 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο 2014.

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, καθώς ήταν κερδοφόρες για πρώτη φορά μετά το A΄τρίμηνο 2013, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 47 εκατ. ευρώ το Δ΄ τρίμηνο 2014.
Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι συμβατή με το στόχο επιστροφής στην κερδοφορία το 2015 και οφείλεται στη μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου (δεδομένων των υψηλών προβλέψεων που ελήφθησαν το 2014 και οι οποίες ενίσχυσαν την κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση στο 65%), τη μείωση του κόστους καταθέσεων, καθώς και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Τα κέρδη προ προβλέψεων το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 7,2% έναντι του Δ΄ τριμήνου και 11% έναντι του πρώτου τριμήνου 2014 και ανήλθαν σε 216 εκατ.ευρώ ως αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών και της βελτίωσης των λοιπών εσόδων.
Οι προβλέψεις για επισφάλειες διαμορφώθηκαν σε 303 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο, με τις συσσωρευμένες προβλέψεις να καλύπτουν το 55,6% των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκαν σε 391 εκατ. από 239 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως, λόγω των δανείων προς ιδιώτες, με σημαντική, όμως, βελτίωση να καταγράφεται το Μάρτιο, ενώ τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 34% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.
Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 1 δισ. σε 52,9 δισ.ευρώ, ενώ σε συγκρίσιμη βάση (προ προβλέψεων, διαγραφών και επίδρασης συναλλάγματος) αυξήθηκαν κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του Δεκεμβρίου 2014. Τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαμορφώθηκαν σε 27,3 δισ. και 25,5δισ. αντίστοιχα στο τέλος του Α΄τριμήνου 2015.
Οι καταθέσεις πελατών μειώθηκαν κατά 5,9 δισ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε 34,9 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2015, απόρροια των εκροών που καταγράφηκαν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, κυρίως, τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους. Ως αποτέλεσμα της μείωσης των καταθέσεων και της διακοπής χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά, η εξάρτηση από το ευρωσύστημα αυξήθηκε σε 29,1 δισ. από 12,5 δισ.ευρώ το Δεκέμβριο, ενώ ο λόγος δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 122,7%.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «η διαφαινόμενη θετική προοπτική συμφωνίας της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα διαμορφώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ομαλοποίησης των συνθηκών στην οικονομία και τις αγορές και θα διευκολύνει, με την υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η επιστροφή στην ομαλότητα και την ανάπτυξη αποτελούν τη μόνη αξιόπιστη απάντηση για τη μείωση της ανεργίας, την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διαμόρφωση θετικών προοπτικών, προσδοκιών και ευκαιριών για όλους».
«Η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής στο πλαίσιο μιας αξιόπιστης συμφωνίας με τους εταίρους μας, που θα συνθέτει τις οικονομικές αναγκαιότητες και τις κοινωνικές προτεραιότητες, θα επιτρέψει τη σταδιακή, αλλά ταχύτατη εξομάλυνση των συνθηκών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα απελευθερώσει τις δυνατότητές του να στηρίξει την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα απέδειξαν την καταλληλότητα του επιχειρηματικού σχεδιασμού και την ανθεκτικότητα της τράπεζας και σε δύσκολες συνθήκες».

Σχετικές ειδήσεις