Τα Αρχαία Ελληνικά στη διεθνή σκηνή του Οικονομικού Φόρουµ των Δελφών

Σε πρώτο πλάνο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η σχέση µας µε τα Αρχαία Ελληνικά και τη διδασκαλία τους στη σύγχρονη εποχή

Τα Αρχαία Ελληνικά στη διεθνή σκηνή του Οικονομικού Φόρουµ των Δελφών
Αρχείου - Eurokinissi
2'

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η φετινή ενότητα “Delphi Classics - Classics in Praxis”, στο πλαίσιο του Οικονοµικού Φόρουµ των Δελφών 2025, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ανανέωση της σχέσης µας µε τα Αρχαία Ελληνικά, τη διδασκαλία τους στη σύγχρονη εποχή και την αναγνώριση της Κλασικής Ελληνικής ως οικουμενικής κληρονομιάς.

Η εκδήλωση ανέδειξε, μέσα από τέσσερα διαδοχικά πάνελ, τη σημασία της γλώσσας µας όχι µόνο ως πολιτιστικής παρακαταθήκης, αλλά και ως εργαλείου παιδείας, σκέψης και διεθνούς συνεργασίας.

Στην πρώτη συζήτηση, ο Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας πιστοποιήσεων PeopleCert, παρουσίασε το όραμα της πιστοποίησης των Αρχαίων Ελληνικών και τη σημασία της ως μέσου ήπιας ισχύος για την Ελλάδα, µε περισσότερους από 1.000 μαθητές να έχουν ήδη συμμετάσχει στη διαδικασία.

manolidou-Nikolaidis.jpg

Η Ευγενία Μανωλίδου και ο Βύρων Νικολαΐδης

Το δεύτερο πάνελ επικεντρώθηκε στη βιωματική διδασκαλία, τη σύνδεση των μαθητών µε τη γλώσσα και τη δυναμική της πιστοποίησης ως κινήτρου. Συμμετείχαν οι Αμφιλόχιος Παπαθωμάς (καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και Παπυρολογίας ΕΚΠΑ), Δημήτρης Γκροζούδης (Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης) και Βάσια Παπαδοπούλου (Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων»).

Dhmhtrhs-Gkrozoydhs-Basia-Papadopoyloy-Amfiloxios-Papa8wmas-Eygenia-Manwlidoy.jpg

Δημήτρης Γκροζούδης, Βάσια Παπαδοπούλου, Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Ευγενία Μανωλίδου

Το τρίτο πάνελ αποτέλεσε σημείο καμπής: ο Jesús de la Villa, Πρόεδρος της FIEC, του κορυφαίου διεθνούς φορέα Κλασικών Σπουδών, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής μεθόδου στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, προτείνοντας προφορική, βιωματική και τεχνολογικά υποστηριζόμενη προσέγγιση. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσαγγάλης.

Xrhstos-Tsaggalhs-Jesus-de-la-Villa-Eygenia-Manwlidoy.jpg

Χρήστος Τσαγγάλης, Jesús de la Villa, Ευγενία Μανωλίδου

Το τελευταίο πάνελ µε τους καθηγητές Angie Hobbs (Univesrity of Sheffield), Άννα Λάµαρη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Χρήστο Κρεμμύδα (Royal Holloway, UK) ανέδειξε τη διαχρονική ισχύ της αρχαίας ελληνικής σκέψης στη διαμόρφωση της σύγχρονης αντίληψης περί δημοκρατίας, ηθικής και δικαιοσύνης.
Τη συζήτηση συντόνισε η Ευγενία Μανωλίδου, διευθύντρια της Σχολής Αρχαίων Ελληνικών, Ελληνική Αγωγή.

Xrhstos-Kremmydas-Anna-Lamarh-Angie-Hobbs-Eygenia-Manwlidoy.jpg

Χρήστος Κρεμμύδας, Άννα Λάμαρη, Angie Hobbs, Ευγενία Μανωλίδου

Το Delphi Classics – Classics in Praxis 2025 αποτέλεσε μια γιορτή για τα Κλασικά Γράμματα, αλλά και ένα κάλεσμα για ουσιαστική αλλαγή: στη μέθοδο διδασκαλίας, στην εκπαιδευτική πολιτική και στη σχέση των νέων µε τη γλώσσα που διαμόρφωσε όλον τον Δυτικό Πολιτισμό.

Σχετικές ειδήσεις

Ο σχολιασμός είναι απενεργοποιημένος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή