ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εγκρίθηκαν δύο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Ήπειρο

Εγκρίθηκαν δύο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Ήπειρο

Δύο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα και την περιφέρεια Ηπείρου ενέκρινε, με αποφάσεις της, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, η απόφαση της Διυπουργικής ελήφθη ύστερα από αιτήσεις που υπέβαλαν στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Κερκυραίων, οι οποίοι μπορούν πλέον να προχωρήσουν στην προκήρυξη των αντίστοιχων διαγωνισμών.

Η εγκατάσταση της Κέρκυρας αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων που υλοποιείται σε νησιωτική περιοχή. Η εγκατάσταση θα διαχειρίζεται ετησίως περίπου 87 χιλιάδες τόνους, το σύνολο δηλαδή των αστικών απορριμμάτων που παράγονται στη διοικητική έκταση της Κέρκυρας και θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι υποδομές της περιφέρειας Ηπείρου αντίστοιχα, θα διαχειρίζονται περίπου 150 χιλιάδες τόνους, περιλαμβάνοντας το σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται σε ολόκληρη τη διοικητική έκταση της περιφέρειας Ηπείρου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διυπουργικής, οι ιδιωτικοί φορείς σύμπραξης για τα δύο έργα θα επιλεγούν με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στις εν λόγω περιοχές, για χρονικό διάστημα έως 27 έτη.

Και για τα δύο έργα προηγήθηκε έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης, ώστε φορείς υλοποίησης να οριστούν ο δήμος Κέρκυρας και η περιφέρεια Ηπείρου, αντίστοιχα. Η αξία των συμβάσεων των δύο νέων έργων ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ανέρχεται, πλέον, στα 2,1 δισ. ευρώ.Τα έργα αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του Απριλίου, ενώ παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάθεση δέκα επιπλέον έργων επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ ανά την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Δυτική Μακεδονία, αξιολογούνται οι δεσμευτικές προσφορές τριών υποψηφίων για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίες υποβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012. Είναι το πρώτο έργο το οποίο φθάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί επί της αρχής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Για την Πελοπόννησο, έχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου και προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη, ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. Ήδη έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση για το έργο, παράλληλα με ιδιωτικούς πόρους, με την εκχώρηση πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Σερρών, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας του συνόλου των προσφυγών υποψηφίων κατά των αντίστοιχων αποφάσεων προεπιλογής. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και για τους τρεις διαγωνισμούς, με τη συμμετοχή όλων των προεπιλεγέντων σχημάτων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του 2013 και για τα τρία έργα.

Αναφορικά με την Αττική, προκηρύχθηκαν τον Νοέμβριο του 2012 οι τέσσερις διαγωνισμοί για τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων και υποβλήθηκαν και αξιολογούνται φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος ως εξής:

1. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής (Γραμματικό): υπέβαλαν, στις 22 Ιανουαρίου του 2013, οκτώ υποψήφια σχήματα.

2. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Νοτιοανατολικής Αττικής (Κερατέα): υπέβαλαν, στις 24 Ιανουαρίου του 2013, οκτώ υποψήφια σχήματα.

3. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Άνω Λιόσια): υπέβαλαν, στις 29 Ιανουαρίου του 2013, επτά υποψήφια σχήματα.

4. Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή): υπέβαλαν, στις 5 Φεβρουαρίου του 2013 επτά υποψήφια σχήματα.

Για την Αχαΐα, προκηρύχθηκε, τον Φεβρουάριο του 2013, η Α’ Φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων Αχαΐας με ΣΔΙΤ. Η προθεσμία για την υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 2α Απριλίου. Συνολικά, η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ, με παράλληλη αξιοποίηση και κοινοτικών πόρων κατά 40- 60% του επενδυτικού κόστους των έργων. Η υλοποίηση των έργων αυτών αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας, κατά την περίοδο κατασκευής τους και περισσότερες από 2.500 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων.