ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κώστας Μπακογιάννης: Το Πολυτεχνείο πρέπει να μετατραπεί σε μουσείο (pics)

Κώστας Μπακογιάννης: Το Πολυτεχνείο πρέπει να μετατραπεί σε μουσείο (pics)

Κώστας Μπακογιάννης | Ειδήσεις: Με μια ρηξικέλευθη πρόταση που αφορά στη μετατροπή του κτηρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) σε μουσείο, ώστε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας να υπάρχει μια «όαση Πολιτισμού», ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αναλύει το όραμά του για ριζικές αλλαγές στο πρόσωπο της πρωτεύουσας.

ΠΡΟΤΑΣΗ - «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - «ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Μπακογιάννης δηλώνει έτοιμος να επιστρατεύσει την πείρα και τη γνώση που αποκόμισε από την τριβή του με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΕΜΠ και της δημόσιας ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας, ο Κώστας Μπακογιάννης παραδέχεται ότι «η Αθήνα όντως έχει εγκαταλειφθεί από τον έναν στους πέντε δημότες της τα τελευταία χρόνια».

«Ένας λόγος παραπάνω για να αναλάβουμε δράση σε κάθε γειτονιά για κάθε γειτονιά. Αλλά θα αναφέρω μία κεντρική δράση. Μπορούμε χωρίς ιδιαίτερα κεφάλαια να συνενώσουμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το ανακαινισμένο ξενοδοχείο “Ακροπόλ” της Πατησίων σε μια όαση πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας. Αναφέρομαι στην επέκταση του Μουσείου στο Μετσόβιο, όπου σήμερα στεγάζεται η Αρχιτεκτονική», υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα μετατρέψει το κτήριο του ΕΜΠ από «στρατηγείο» των οργανωμένων αναρχικών σε πολιτιστικό χώρο, απαντά: «Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε πως δεν μπορεί να είμαστε όμηροι των λίγων και των ακραίων. Και ας φωνάζουν και ας τα σπάνε. Το Πολυτεχνείο είναι η καρδιά της Αθήνας. Τελεία και παύλα. Θα ανοίξουμε διάλογο με τις πρυτανικές αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα αναδείξουμε την ιστορικότητα του κτιρίου που συνδέεται και με την εξέγερση του 1973. Ας αναλάβει επιτέλους ο καθένας μας τις ευθύνες του. Η παρέμβαση αυτή θα έχει τεράστιο όφελος για τη δημόσια ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη. Και γιατί να μην μπω στο γκέτο των Εξαρχείων; Στο μυαλό μου δεν μπορούν να υπάρχουν γκέτο στον Δήμο Αθηναίων εκτός αν θέλουμε δήμαρχο περιορισμένης ευθύνης».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου πως «κάτι τέτοιο δεν γίνεται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ο ίδιος απαντά δίχως περιστροφές: «Ειλικρινά, δεν έχετε κουραστεί να λέτε “δεν γίνεται”; Η συμφιλίωση με τη στασιμότητα ισοδυναμεί με παραίτηση. Να φύγουμε όλοι από την πόλη; Προφανώς δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί αν θέλουμε να έχουμε αστική αναζωογόνηση. Αν το πετύχουμε, δεν θα αναζωογονήσουμε μόνο όλη την περιοχή, αλλά όλη την Αθήνα. Κι όταν αναζωογονείς την Αθήνα αναζωογονείς την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο θέμα της καταπολέμησης των ναρκωτικών αλλά και της αντιμετώπισης του προσφυγικού / μεταναστευτικού που ήδη βαραίνει και την πόλη της Αθήνας, ο Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνει: «Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για το ζήτημα των ναρκωτικών, το οποίο θα αναλύσουμε πολύ τους επόμενους μήνες αλλά μεταξύ άλλων πιστεύω στη δημιουργία κλειστών χώρων ελεγχόμενης και εποπτευόμενης χρήσης. Θα προστατευθούν οι χρήστες και θα καθοδηγηθούν προς την απεξάρτηση για να ξανακερδίσουν τις ζωές τους και ταυτόχρονα θα συμβάλουμε στην ασφάλεια στον δημόσιο χώρο. Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί σε 20 λέξεις. Θέλουμε μια πόλη φιλόξενη, που δεν θα περιθωριοποιεί τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες, αλλά με εφαρμογή των νόμων και με κανόνες. Απαιτούνται δομές, υποδομές, πόροι και κυρίως ένα συνολικό σχέδιο».

Όσο για το πώς θα αντιμετωπίσει ζητήματα αρμοδιότητας εντός του δήμου (λακκούβες, ηλεκτροδότηση κλπ.), υπογραμμίζει: «Εγώ θα την κλείσω τη λακκούβα κι ας μην έχω την αρμοδιότητα. Κι ας έρθουν να την ανοίξουν. Θα αλλάξω τη λάμπα σε μια παιδική χαρά κι ας μην έχω την αρμοδιότητα. Κι ας έρθουν να τη βγάλουν. Παλιά μου τέχνη κόσκινο…».

Ερωτηθείς, για τις αιτιάσεις που δέχεται περί «εκπροσώπου της οικογενειοκρατίας», ο Κώστας Μπακογιάννης λέει: «Ναι, το ακούω. Ξέρετε όμως κάτι; Το να περιορίζεται η κριτική στο πρόσωπό μου, στην καταγωγή μου, είναι και φτηνό και προσβλητικό απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που με έχουν εμπιστευθεί όλα αυτά τα χρόνια να τους υπηρετήσω. Να τα λέγαμε αυτά τον πρώτο χρόνο στο Καρπενήσι, το καταλαβαίνω. Επειτα από 9 χρόνια συστηματικής δουλειάς στην Αυτοδιοίκηση, όμως, οι πολίτες γνωρίζουν ποιος είμαι. Τώρα, έχω την ικανοποίηση να μπορώ να απαντήσω: Ελάτε μια βόλτα πάνω για να ακούσετε και κυρίως να δείτε τα θετικά και τα αρνητικά μου. Τα σκουπίδια στο Καρπενήσι δεν τα μάζεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα έργα στη Στερεά δεν τα έκανε η Ντόρα. Σε ό,τι με αφορά, διεκδικώ την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν διεκδικώ διορισμό. Και σε κάθε περίπτωση θέλω να πιστεύω πως με το έργο που έχει καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια, όποιος κι αν ήταν πρόεδρος της Ν.Δ. θα έβλεπε μάλλον θετικά την υποψηφιότητά μου. Κανείς δεν προκύπτει από παρθενογένεση. Oλοι έχουμε τη διαδρομή μας με τα συν και τα πλην μας και τελικά κρινόμαστε από αυτήν.»

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή της Κυριακής»