ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια στο …καρφί και μια στο πέταλο Μέρκελ – Ολάντ

Μια στο …καρφί και μια στο πέταλο Μέρκελ – Ολάντ

Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην ελληνική πλευρά για την επίτευξη λύσης, ζητώντας δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις, που απορρίπτονται από την ελληνική πλευρά, όπως το θέμα του ΦΠΑ για το οποίο διεξάγεται σκληρή μάχη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Παρά το γεγονός ότι Μέρκελ και Ολάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα και παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι μια λύσης που θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην Αθήνα, την ίδια στιγμή κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών «βαφτίζοντας» το δείπνο εργασίας στη Ρίγα «συζήτηση σε φιλική βάση».

Υπήρξαν ωστόσο και άλλα αντιφατικά μηνύματα: Ενώ το Βερολίνο εντείνει τη σκληρή στάση του έναντι της Αθήνας, με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανκγ Σόιμπλε να στέλνει μήνυμα …τρομοκρατίας ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Ολάντ δήλωσε ότι τις αποφάσεις για την Ελλάδα δεν τις λαμβάνουν η Γερμανία και η Γαλλία.

merkel main

Παρά πάντως τις δηλώσεις των δύο ηγετών περί «φιλικών συζητήσεων», το «σφυροκόπημα» της Ελλάδας για να κλείσει η συμφωνία συνεχίστηκε όχι μόνο στη Ρίγα αλλά και στις Βρυξέλλες, όπου συσκέπτονται τα τεχνικά κλιμάκια.

Την ίδια στιγμή, και η κυβέρνηση επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία, θέτοντας όμως θέμα συνολικής αντιμετώπισης του χρέους και μακρόπνοης λύσης για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας.

Η ελληνική πλευρά δεν προσήλθε στην Σύνοδο Κορυφής αναμένοντας άμεσα αποτελέσματα, εντούτοις στόχος του πρωθυπουργού παρέμενε το να τεθεί επί τάπητος η επίτευξη συμφωνίας με προοπτικές που θα υπερβαίνουν το επόμενο τρίμηνο, χωρίς υφεσιακά μέτρα.

Ένα σενάριο που τώρα φαίνεται πως προκρίνεται, είναι να τεθεί το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 την ερχόμενη Τετάρτη στη Δρέσδη της Γερμανίας. Επόμενα βήματα θα μπορούσαν να είναι η σύγκληση έκτακτου Eurogroup ή και έκτακτης Συνόδου Κορυφής τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

«Σκληροπυρηνικό» εμφανίζεται πάντως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Deutsche Welle «το ζητούμενο δεν είναι να βρίσκονται απλώς κάθε φορά χρήματα για να πληρωθεί μια δόση, αλλά η επιτυχής ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος στήριξης».

geymamerkel1

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, οι ίδιοι κύκλοι τα χαρακτηρίζουν «φιλόδοξα»καθώς τα όσα προβλέπουν, δηλαδή πολιτική συμφωνία και εν μέρει υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, εκταμίευση δόσης αλλά και σχετικές εγκρίσεις από εθνικά κοινοβούλια, «απλά δεν βγαίνουν χρονικά» μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Γερμανοί αναλυτές προσθέτουν ότι η έγκριση μιας νέας παράτασης του τρέχοντος προγράμματος από τη γερμανική βουλή θα εξελισσόταν αυτή τη φορά σε πραγματική δοκιμασία για την καγκελάριο Μέρκελ.

Σχετικές ειδήσεις