ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης αποφάσισε η πενταμερής στο Βερολίνο

Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης αποφάσισε η πενταμερής στο Βερολίνο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στη σύσκεψη «κορυφής» που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, παρουσία του καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά την αποχώρησή τους από τη συνάντηση, Άνγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι επισήμαναν την ανάγκη να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Brussels Group.

Η συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα ξεκίνησε στις 23:30 (ώρα Ελλάδας) τη νύχτα της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε σχεδόν δύο ώρες αργότερα, στις 01:30 (ώρα Ελλάδος).

Κατά την αποχώρησή τους, Άνγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι επισήμαναν την ανάγκη να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι δανειστές στις συνομιλίες θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες για τις εξελίξεις τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, οι συζητήσεις του Βερολίνου ήταν επικεντρωμένες σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν που όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιούσαν σε μια προσπάθεια να βρουν συμβιβαστικές φόρμουλες αποδεκτές από όλους τους πιστωτές.

Η αρχικά τριμερής (η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ) μετατράπηκε σε πενταμερή σύσκεψη καθώς ακολούθησε σκανάρισμα του ελληνικού «Χάρτη» μετά δείπνου στο οποίο προστέθηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το «παιχνίδι» φαίνεται λοιπόν πως διεξάγεται πλέον σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο, σε κεντρικό ρόλο, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στόχος της διευρυμένης αυτής συνάντησης είναι να καταλήξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σε μια κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση εν είδει τελεσιγράφου -«take it or leave it»-, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και να επέλθει τελική συμφωνία, όπως δηλαδή επιθυμούν κυρίως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί έχουν αρχίσει τη συγγραφή της συμφωνίας, σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο παραμένουν οι ενστάσεις από το ΔΝΤ. Ανακοινώσεις πάντως αναμένονται πιθανότατα από το Brussels Group.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και στην Αθήνα
Στο μεταξύ, περί τις 23:30, ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκεί μετέβησαν το απόγευμα της Δευτέρας κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Επισήμως, στο επίκεντρο της σύσκεψης, βρέθηκαν οι αλλαγές στα ΔΣ των οργανισμών, ωστόσο επί τάπητος τέθηκαν και οι διαπραγματεύσεις, καθώς η πίεση των δανειστών εντείνεται ασφυκτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στους υπουργούς ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει νέες υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις των πιστωτών, αλλά και πως αυτοί είναι που πρέπει να βάλουν επιτέλους «νερό στο κρασί τους».

Σχετικές ειδήσεις