ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: Γιατί η Ελλάδα μπορεί να θριαμβεύσει στη «μάχη» με τους πιστωτές

Spiegel: Γιατί η Ελλάδα μπορεί να θριαμβεύσει στη «μάχη» με τους πιστωτές

Για τον γνωστό αρθρογράφο των FT και του Spiegel Βόλφγκανγκ Μίνχαου οι εξελίξεις μπορεί να είναι τελικά τέτοιες που στο τέλος η Ελλάδα και ο Τσίπρας να βγουν κερδισμένοι από αυτή την κόντρα που είναι σε εξέλιξη με τους πιστωτές.

Αναλυτικά το άρθρο του στο spiegel:

«Οι διαπραγματεύσεις που τώρα γίνονται, αφορούν την τελευταία δόση του προηγούμενου πακέτου διάσωσης. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει την δόση, τότε η χώρα μπορεί πολύ σύντομα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Εάν όμως υπάρξει μία συμφωνία, ανεξαρτήτως περιεχομένου. Αυτή την εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί ως αντάλλαγμα μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα επιβληθούν απ' τους δανειστές τμηματικά. Θα ανακοινωθεί η αύξηση του ΦΠΑ, ενώ η αύξηση των συντάξεων θα καθυστερήσει.

Και μετά από το τέλος των συζητήσεων. Θα ξεκινήσουν νέες συζητήσεις...

Αλλά αυτό, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλα Κεφάλαια για να μπορεί να ανταπεξέρχεται των δανειακών της υποχρεώσεων.

Και πολύ σύντομα θα υπάρξει νέα σύγκρουση με τους πιστωτές, όπως εκτιμά. Η Ελλάδα θα επιμείνει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που για τους Γερμανούς αποτελεί μεγάλο ταμπού. Και το “τσίρκο” των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί.

Οι Έλληνες παρά την οικονομική τους αδυναμία είναι σχετικά σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση επειδή έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι είναι αναγκαίοι αλλά και έτοιμοι να φύγουν απ' την Ευρωζώνη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι θα προτιμούσαν μία συμφωνία που θα τους επέτρεπαν την παραμονή στο ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Σχετικές ειδήσεις