ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Ψήφιση της συμφωνίας ή δάνειο – γέφυρα (vid)

Τσακαλώτος: Ψήφιση της συμφωνίας ή δάνειο – γέφυρα (vid)

Πιο… ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσον αφορά στην ψηφοφορία για το νέο Μνημόνιο, τονίζοντας πως αν μεταβεί στο αυριανό Eurogroup χωρίς ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, τη δανειακή σύμβαση και τη συμφωνίααπό το ελληνικό κοινοβούλιο, τότε το δάνειο – γέφυρα θα αποτελέσει μονόδρομο.

«Στο αυριανό Eurogroup θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα και τη συμφωνία», τόνισε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας: «Αν δεν υπάρχουν αυτά, μαζί με τις τροπολογίες που είναι μέρος των προαπαιτούμενων, τότε απλώς τα ξένα κοινοβούλια, με πρώτους του Φιλανδούς, δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία και δεν θα υπάρχει απόφαση από το Eurogoroup. Θα πάμε έτσι σε δάνειο - γέφυρα. Είναι τόσο απλό».

Λίγο αργότερα, παίρνοντας ξανά το λόγο, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις σημαντικές διαφορές υπέρ των ελληνικών θέσεων, μεταξύ των αρχικών προτάσεων των θεσμών και των κειμένων που αποτυπώνονται στην τελική συμφωνία, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όρους για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds, στην επιβολή εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία, σε θέματα στον τομέα της ενέργειας, σε όρους για τη λειτουργία του Ταμείου της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς και σε θέματα εργασιακών σχέσεων, αλλά και στο νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία που δεν υπάρχουν στην τελική συμφωνία.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία που έχει αγκάθια, αλλά το ζήτημα είναι ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός προκειμένου να μετριάσει τις όποιες αδικίες που υπάρχουν για κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες κλπ. Αλλά επίσης και ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός για να διαπραγματευτεί για το ελληνικό χρέος και την κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την χώρα μας μέχρι το 2016.

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε, τέλος, ότι όλη η Ευρώπη, αλλά και όλος ο κόσμος, συζητάει πλέον για το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας πως έχει ξεσπάσει ένας καυγάς μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Φίλης, ανέφερε, από την πλευρά του, πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικά, δε, με το θέμα της εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Οικονομικών που τέθηκε στην Διάσκεψη των προέδρων, ο κ. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως η συμφωνία με τους εταίρους, πρέπει να λαμβάνεται από την Βουλή.

Για τις τροπολογίες, τέλος, ο κ. Φίλης ανέφερε πως πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και να γίνει ενιαία συζήτηση.

Σχετικές ειδήσεις