ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Τσίπρας μπροστά σε crash test

O Τσίπρας μπροστά σε crash test

Σε περιγραφή των μετώπων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και τους τρόπους που στοχεύει να αντιμετωπιστούν προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος και διαμήνυσε εμμέσως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παρά μόνο για υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ, ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ, Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ανοίγοντας τη συζήτηση των προγραμματικών έθεσε αυστηρό χρονοδιάγραμμα περιορίζοντας ουσιαστικά τις αλλαγές επί τα βελτίω ως ένδειξη... αλληλεγγύης κατεβάζοντας τον πήχυ των προσδοκιών.

Προέταξε - έχοντας ουσιαστικά ισχνή μεταρρυθμιστική δυνατότητα λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει (και αποτελούν στοίχημα για την κυβέρνηση) - την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη, την ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Κατά την ομιλία του στην έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είπε, ότι η υλοποίηση των στόχων αυτής αποτελούν τον μόνο ασφαλή δρόμο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και τα Μνημόνια, και δεσμεύτηκε πως αναλαμβάνει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο «να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις αναγκαίες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα».

Για την Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση, θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών και τα Μνημόνια, που θα κρατάει τους νέους στην πατρίδα μας, που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος, που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μέσα σε ένα ταραγμένο κόσμο που μαστίζεται από διαρκείς κρίσεις, τόνισε.

«Αυτός ο στόχος, αυτό το όραμα είναι εφικτά παρά τις δυσκολίες είναι εφικτά να το καταφέρουμε σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτή η Βουλή, ας έχετε κατά νου, θα είναι αυτή που θα σφραγίσει κατά την διάρκεια της τετραετούς θητείας της οριστική έξοδο από την κρίση» είπε Αλέξης Τσίπρας.

Παραδέχθηκε ταυτοχρόνως πως ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος, «η νέα περίοδος που εισήλθε η χώρα μετά τη διαπραγμάτευση και μετά τις εκλογές θα είναι μια δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος γεμάτη προκλήσεις για την Οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».

«Ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του μάς έδωσε εντολή τετραετίας μετά τη δύσκολη περίοδο διαπραγμάτευσης» σημείωσε και προσέθεσε πως μέσα σε αυτή την τετραετία, «έχουμε την ξεκάθαρη εντολή πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από τη βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε μια πορεία τομών ρήξεων και μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα».

Περιέγραψε πως πρέπει: «να αποκαταστήσουμε τις αδικίες, να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία, να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με μια κατεύθυνση δημοκρατικής αναγέννησης μετά από την προηγούμενη καταστροφική πενταετία».

Ταυτοχρόνως ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως έγιναν τα πρώτα βήματα «από τη σκληρή περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης» και αποτυπώθηκαν στη συμφωνία με τους δανειστές.

Όπως είπε η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, «εγγράφει εντούτοις και την αντίσταση του λαού και της κυβέρνησης, εγγράφει μια άλλη αντίληψη ώστε να βγει η χώρα από το τέλμα της ύφεσης και τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης». Στο σημείο αυτό της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «αποφασισμένος να συνεχίσει στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας με διαφορετικές όμως προτεραιότητες».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την αναστολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον έως την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα.

Η χώρα δεν μπορεί να σταθεί αν επιτρέψουμε την απαράδεκτη διαιώνιση του συστήματος διαφθοράς, της διαπλοκής, της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «καμία τομή δεν μπορεί να γίνει αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στη λειτουργία της δικαιοσύνης».

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι σε αυτό το πεδίο είναι προτιμότερο να πράττει κανείς παρά να μιλάει, αλλά είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες οι πολίτες νιώθουν ότι κάτι έχει αλλάξει», τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «είναι καθημερινό θέμα η προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσουν οι κατεστημένες σχέσεις εξουσίας, η συγκάλυψη των οικονομικών σκανδάλων, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και οι εγκληματικές πρακτικές που άνθισαν τις προηγούμενες δεκαετίες και θέριεψαν την προηγούμενη πενταετία με την ανοχή των πολιτικών ηγεσιών».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση ώστε να απαλλαγεί η χώρα από λογικές και αντιλήψεις που κατέστησαν τη χώρα παρία του δυτικού κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που έχει ξεκινήσει ήδη το ΣΔΟΕ. Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες των φοροφυγάδων, κυρίως η «λίστα Λαγκάρντ» για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια να παταχθεί το λαθρεμπόριο καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων αλλά και να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας. Εξάλλου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και θα υποστηριχθεί η ελληνική δικαιοσύνη σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής, ενώ θα ενισχυθούν όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλοι οι οικονομικοί έλεγχοι στις αθλητικές ομοσπονδίες που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

«Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι σε αυτό τον αγώνα όχι μόνο δεν θα υποχωρήσουμε αλλά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα από αυτό το τέλμα της διαφθοράς, της διαπλοκής, του οικονομικού εγκλήματος», επισήμανε ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει όλες τις δυνάμεις της ώστε να αποκατασταθεί επιτέλους το αίσθημα δικαίου σε αυτόν τον τόπο και να πνεύσει καθαρός αέρας, γιατί αυτό ζητάει ο ελληνικός λαός, αυτό είναι το διαρκές αίτημα στα χρόνια της κρίσης και θα το κάνουμε πράξη».

Σχετικές ειδήσεις