ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής LIVE: Το προσφυγικό κρίνει το μέλλον της Ελλάδας

Σύνοδος Κορυφής LIVE: Το προσφυγικό κρίνει το μέλλον της Ελλάδας

Η κρίσιμη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία που θα διεξαχθεί σήμερα, Δευτέρα (7/3) στις Βρυξέλλες θα κινηθεί πάνω σε δύο βασικούς άξονες. Αφενός να πειστεί η Άγκυρα προκειμένου βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μεταναστευτική κρίση που θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια της ΕΕ και αφετέρου να βοηθηθεί με κάθε δυνατό τρόπο Ελλάδα, η οποία έχει επωμιστεί όλο το βάρος των προσφυγικών ροών καθώς θα αναμένεται να υποδεχθεί έως τα τέλη Μαρτίου 100.000 πρόσφυγες προερχόμενους από τη γείτονα χώρα.

Τι προσδοκά ο Τσίπρας, τι θέλουν οι Τούρκοι και γιατί η Μέρκελ υποβαθμίζει τη σημερινή Σύνοδο - Έντονο παρασκήνιο

Παράλληλα, Άγκυρα και ΕΕ φέρονται να βρίσκονται στο στάδιο της «οριστικοποίησης των τελευταίων λεπτομερειών» για συμφωνία ταχείας επαναπροώθησης οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα, που -σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο- πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ Τσίπρα και Νταβούτογλου την Τρίτη στη Σμύρνη.

Η αυστριακή εφημερίδα Standard, αναφέρει ότι η Σύνοδος πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης και να ανακηρύξει σε «ύψιστη προτεραιότητα» τον τερματισμό της «ανεξέλεγκτης διέλευσης» μέχρι τη Γερμανία: «Η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων πάνω στον διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων τελειώνει, ο διάδρομος κλείνει» αναφέρει χαρακτηριστικά το προπαρασκευαστικό έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται η εφημερίδα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα τελικά σημεία παραμένουν υπό διαμόρφωση, ωστόσο ο πυρήνας των αποφάσεων δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι αποφάσεις συναρτώνται άμεσα με την στάση της τουρκικής πλευράς, αναφέρεται, η οποία αναμένεται να κινηθεί στη γραμμή που έχει διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες.

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, αναφέρει ότι, η τουρκική πλευρά έχει επίσης συμφωνήσει σε ταχύτερη επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών -οι οποίοι, κατά κανόνα, δεν έχουν πιθανότητες για χορήγηση ασύλου- από την Ελλάδα.

Ο φιλόδοξος χρονικός ορίζοντας για τις επαναπροωθήσεις που τίθεται είναι λίγες ημέρες: Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να υποβάλει αίτημα επαναπροώθησης μέσα σε 48 ώρες για μετανάστη που περισυλλέγεται ή εντοπίζεται, και η Τουρκία θα υποχρεούται να αποφασίσει για το αίτημα μέσα σε δύο ημέρες. Θετικά αιτήματα, αναφέρεται, θα ολοκληρώνονται εντός μίας εβδομάδας.

Τσίπρας: H εθνική στρατηγική και οι ευθύνες της Ευρώπης - Τι προσδοκά ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η εθνική στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της σημερινής Συνόδου Κορυφής διαμορφώνεται σε τρείς άξονες και συγκεκριμένα:

α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες,

β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και

γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.

«Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που συμφωνήθηκαν ως κατ’ ελάχιστον εθνική στρατηγική στην Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας στην Σύνοδο Κορυφής», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο λόγος περί «κυριαρχίας» αφορά τους πρόσφυγες, αλλά δεν αφορά την λιτότητα, ενώ τόνισε ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες είναι εκτός του πλαισίου της Συνθήκης της Γενεύης. Υπογράμμισε ότι «με την στάση της Ελλάδας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η χώρα κατάφερε να μην απομονωθεί, αλλά και να θέσει τέρμα σε κάθε συζήτηση για την Συνθήκη Σένγκεν».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια κρίση που ξεπερνά το ανάστημα μιας χώρας ή μιας περιοχής και αλλάζει τα δεδομένα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε το έλλειμμα αλληλεγγύης , το έλλειμμα πολιτικής εμβάθυνσης και διαδικασιών για έγκαιρη λήψη και τήρηση των αποφάσεων, αλλά κυρίως το πολιτική έλλειμμα τονίζοντας ότι «η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε νευρική κρίση όχι γιατί δε δύναται να εντάξει στο κοινωνικό της ιστό τους πρόσφυγες της Συρίας».

Εξηγώντας τη θέση του αυτή, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση όχι για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, αλλά για λόγους πολιτικής αδυναμίας. Γιατί οι πολιτικές της λιτότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκθρέψει το τέρας της ακροδεξιάς. Και γιατί η απόφαση διεύρυνσης με χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ αποδείχθηκε απόφαση ισχυρού ρίσκου. Διότι, πρόσθεσε, είναι άλλο η ισχυροποίηση της ακροδεξιάς και άλλο η ανάδειξή της σε κυβερνήσεις και διερωτήθηκε αν θα υπερισχύσει η Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού ή η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας , εκτιμώντας ότι η έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης για πολλά χρόνια.

Η αντίφαση αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας, εθνική κυριαρχία έναντι των ανθρώπων, αλλά όχι έναντι του κεφαλαίου, εξηγεί τη στάση των τεσσάρων "χωρών του Βίζενγκραντ" που πρωτοστατούν και, μαζί με την Αυστρία, διεκδικούν να επιβάλουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες.

«Μαραθώνιος» επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 09:15 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στις 10:00 πρωί θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε που έχει και την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Αμέσως μετά, στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας

Περίπου στις 15:00 τοπική ώρα, δηλαδή μετά το πέρας της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κρατών μελών της ΕΕ.

«Μυστικός δείπνος» πριν τη Σύνοδο Κορυφής για Μέρκελ, Ρούτε, Νταβούτογλου

Το βράδυ της Κυριακής (6/3), λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (χώρα του έχει την προεδρία της ΕΕ) και του Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρεσβεία της Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Από τη συνάντηση ήταν απούσα η Ελλάδα και στο επίκεντρο τέθηκε το σχέδιο δράσης που αναμένεται να εξεταστεί για το θέμα των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Νταβούτογλου, πάντως, πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για τις Βρυξέλλες, υποστήριξε πως η χώρα του έχει κάνει «σημαντικά βήματα» για να σεβαστεί αυτό που της αναλογεί από το «σχέδιο δράσης» που συμφώνησε τον Νοέμβριο με την ΕΕ για να σταματάει τους μετανάστες που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησιά.

merkeldav

Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και θα την πάρει

Στην κυριακάτικη έκδοση της Bild η Άνγκελα Μέρκελ αποδίδει ευθύνες στην Αυστρία και στις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου για τον εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα. «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει ακόμη κι αν πάρει χρόνο».

Σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild, η γερμανίδα καγκελάριος περιγράφει τις προσπάθειες της χώρας της για επιτυχημένη ενσωμάτωση των προσφύγων, διαλύει φόβους πως η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος στην προσφυγική κρίση και θα αμελήσει τις επενδύσεις στο εσωτερικό και σκιαγραφεί τους στόχους της πολυαναμενόμενης συνάντησης των 28 με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.

Τμήμα της συνέντευξης αφορούσε την Ελλάδα και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά στις δραματικές εικόνες στα σύνορα Ελλάδας και Σκοπίων, και ρωτά αν θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις εικόνες. «Σε καμιά περίπτωση», απαντά η καγκελάριος. «Στην πραγματικότητα μέχρι τέλος του 2015 η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ετοιμάσει 50.000 θέσεις φιλοξενίας για τους πρόσφυγες» επισημαίνει. «Τώρα θα πρέπει να καλύψει το ταχύτερο δυνατόν αυτήν την καθυστέρηση και η ελληνική κυβέρνηση να νοιαστεί για τη δημιουργία αξιοπρεπών καταλυμάτων. Από τις συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα γνωρίζω, ότι και εκείνος το ίδιο θέλει, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας, και γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει - και θα το κάνει - να την βοηθήσει με αλληλεγγύη».

Επίσης δεν φείδεται επικρίσεων προς την κατεύθυνση της Αυστρίας και των χωρών στον βαλκανικό διάδρομο για τη «μονομερή» απόφασή τους να κλείσουν τα εθνικά σύνορα, «που δυστυχώς επιβάρυναν τον εταίρο μας και χώρα του Σένγκεν, την Ελλάδα». Η ίδια υπόσχεται πάντως να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης για όλες τις χώρες - μέλη με την προστασία των ελληνοτουρκικών συνόρων, που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως και την καταπολέμηση της αιτίας που προκαλεί την προσφυγιά.

«Με το μυαλό στις... εκλογές και όχι στο προσφυγικό η Μέρκελ»

Οι δηλώσεις αλλά και οι παρασκηνιακές κινήσεις της Άνγκελα Μέρκελ έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα δημοσιεύματα του Euractiv το οποίο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές επισημαίνει ότι η Σύνοδος θα είναι απλά μιά άτυπη συνάντηση, όπου «δεν αναμένεται να ληφθεί καμία επίσημη απόφαση», για το λόγο ότι στις 13 του μήνα θα διεξαχθούν εκλογές σε τρία κρίσιμα κρατίδια της Γερμανίας, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στη Σαξονία-Άνχαλτ και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Ουσιαστικά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί την υποβάθμιση της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με το Euractiv, στην Σύνοδο θα λάβει χώρα μόνο συζήτηση και αξιολόγηση από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών των κυβερνήσεων της ΕΕ του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας, όπως αυτό συμφωνήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου.

Σχετικά με την ευρεία συμφωνία, αυτή θα καθοριστεί κατά την επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου.

Σχετικές ειδήσεις