ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την Τουρκία, κοινό μέλλον με ΕΕ (vid)

Σύνοδος Κορυφής - Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την Τουρκία, κοινό μέλλον με ΕΕ (vid)

Τις ευχαριστίες του στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους κκ Τουσκ και Γιουνκέρ εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία όχι μόνο προς το αποτέλεσμα, αλλά γιατί Ευρώπη και Τουρκία μοιράστηκαν τα οράματα τους και επιβεβαίωσαν ότι έχουν κοινό μέλλον.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι συζητήθηκε και η την ένταξη της Τουρκίας. «Η συμφωνία σήμερα έχει και μία ανθρωπιστική διάσταση. Για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετακίνηση, θα πρέπει να υπάρξει μία ισορροπημένη διαχείριση και ταυτόχρονα, για να μπορεί να υπάρχει μία επιστροφή από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, η ΕΕ να δεχτεί τον ίδιο αριθμό ατόμων, προς την ΕΕ. Τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δικαίως», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

«Ως το 2018 θα γίνει κατανομή ακόμη 3 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα δοθούν για την αντιμετώπιση των αναγκών των Σύρων προσφύγων. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι ενταξιακές συζητήσεις, θα πρέπει η Τουρκία να καλύψει τις 72 προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Η ΕΕ, η Επιτροπή, το ΕΚ θα πρέπει να κάνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τα βήματα που απαιτούνται. Αποφασίστηκε επίσης να ανοίξει το κεφ. 33 για την διαδικασία της ένταξης και άλλα κεφάλαια τους επόμενους μήνες. Αυτά όλα αποδεικνύουν, ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ και στην ΕΕ χωρίς την Τουρκία, υπό το φως της συριακής κρίσης. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ειρηνική γειτονιά», διεμήνυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να γίνουν βήματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Η Άγκυρα έχει δεχτεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις. Υπάρχουν πολλές φορές που υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές φωνές. Εξέφρασα την δυσαρέσκειά μου στους Ευρωπαίους ηγέτες. Δεν θα πρέπει να κάνουμε καμία διάκριση στα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, είτε είναι Χριστιανοί είτε Μουσουλμάνοι», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις