ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Μέρκελ: Πίσω στην Τουρκία οι πρόσφυγες που θα περνούν παράνομα στην Ελλάδα (video)

Σύνοδος Κορυφής - Μέρκελ: Πίσω στην Τουρκία οι πρόσφυγες που θα περνούν παράνομα στην Ελλάδα (video)

Αισιόδοξη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Είχαμε μία κοινή απόφαση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε η κ. Μέρκελ πριν εστιάσει στις λεπτομέρειες της απόφασης.

«Θα περάσουμε σε μία εταιρική σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα. Αυτά που συμφωνήσαμε πιστεύω ότι θα βοηθήσουν και τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη. Στόχος και για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα είναι αρκετά. Υπάρχουν κενά και ζητήματα που θα πρέπει να διευθετήσουμε. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα σε σχέση με την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία τη δράση των παράνομων διακινητών».

Η καγκελάριος τόνισε ότι η συμφωνία διευκρινίζει πως όλοι οι μετανάστες που φτάνουν στην Τουρκία και επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, θα αποστέλλονται πίσω. Παράλληλα θα τηρούνται όλοι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και οι άνθρωποι αυτοί θα καταγράφονται. Ο κάθε παράνομος Σύρος που επιστρέφεται στην Τουρκία, ένας άλλος Σύρος που βρίσκεται στην Ευρώπη, θα έχει δικαίωμα επανεγκατάστασης στην ΕΕ. Και επίσης θα έχει δικαίωμα επανεγκατάστασης σε γειτονικό κράτος της Τουρκίας», σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Η καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα λειτουργήσει το σχέδιο μετεγκατάστασης, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί σε περίπτωση που δεν αποδώσει.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι υπάρχουν προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρηθούν απαραίτητα από την Τουρκία μέχρι τον Ιούνιο.

«Όσον αφορά τα χρήματα θα πρέπει να επιταχυνθεί η εκταμίευσή τους. Τα χρήματα θα διατεθούν για την κάλυψη δαπανών στην υγεία και τη διατροφή των προσφύγων. Θα ανοίξει και το κεφάλαιο 33 και κατόπιν θα συζητηθεί το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων, αλλά αυτό θα πρέπει να το ετοιμάσει περαιτέρω η Επιτροπή», σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Σχετικές ειδήσεις