ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Εγκρίθηκε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Σύνοδος Κορυφής: Εγκρίθηκε η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

«Πράσινο φως» των Ευρωπαίων ηγετών στο αναθεωρημένο σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για το Προσφυγικό-Από τις 20 Μαρτίου, όσοι πρόσφυγες εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα από τη γείτονα, θα επιστρέφουν πίσω - 72.000 πρόσφυγες συνολικά θα μετεγκατασταθούν από την ΕΕ στην Τουρκία και ισάριθμοι θα «απλωθούν» από την Τουρκία στα κράτη της ΕΕ - Επιπλέον 2.400 άτομα στη χώρα μας για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό, έπειτα από δύο ημέρες σκληρών διαβουλεύσεων.

Μετά από μαραθώνια έτσι διαπραγμάτευση, Ε.Ε. και Τουρκία τα «βρήκαν» και η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου.

Για να γίνει αυτό ξεπεράστηκαν προβλήματα όπως η νομιμότητα της συμφωνίας και η συμβατότητα με τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου των μηχανισμών επιστροφής και μετεγκατάστασης από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η επίσπευση της χρηματοδότησης στην Τουρκία σε στοχευμένα έργα για την υποστήριξη των μεταναστών εντός της χώρας, καθώς ο Νταβούτογλου διαπίστωσε αργούς ρυθμούς, αλλά και η επανέναρξη και ενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, με επίσπευση του ανοίγματος των κεφαλαίων, χωρίς όμως να θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών.

Δίνει έναν - παίρνει έναν η Τουρκία

Η συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων αναθεωρήθηκε προς τα πάνω.

Βάσει, δε, του μηχανισμού «ένας προς έναν», συνολικά 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστραφούν από τα νησιά της Ελλάδας στην Τουρκία και, συνεπώς, άλλοι 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Τουρκία σε κράτη της ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει πως, εάν φτάσουμε τον αριθμό των 72.000 Σύρων, ο μηχανισμός «θα επανεξεταστεί».

Παράλληλα, η κάθε περίπτωση αίτησης ασύλου θα εξετάζεται ατομικά και για το λόγο αυτό υπάρχει η διάθεση κινητοποίησης από την πλευρά της ΕΕ για τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα, όχι μόνο σε υποδομές και υλικά, αλλά και σε καταρτισμένο προσωπικό, όπως δικαστές και μεταφραστές.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου, όταν και όλοι οι νέοι μετανάστες θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται από τα νησιά στην Τουρκία.

Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Τους όρους βάσει των οποίων θα υπάρξει η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση των παράνομων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, διευκρινίζει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό τους. Ήταν η τρίτη συνάντηση από τον Νοέμβριο του 2015, αφιερωμένη στην εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας αλλά και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στους πολίτες της Τουρκίας, αναφορικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα την Κυριακή. Καταδίκασαν με τον πιο σαφή τρόπο αυτή τη στυγερή ενέργεια και τόνισαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις τις μορφές.
Τουρκία και Ε.Ε. επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του κοινού πλαισίου που ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Έχει καταγραφεί, ήδη, σημαντική πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος της τουρκικής αγοράς εργασίας στους Σύρους που βρίσκονται υπό προσωρινό καθεστώς προστασίας, της εισαγωγής του καθεστώτος βίζας για τους Σύρους αλλά και άλλες εθνικότητες, την ενίσχυση της δραστηριότητας των τουρκικών λιμενικών και αστυνομικών αρχών και το μοίρασμα πληροφοριών.

Επιπρόσθετα η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει την παροχή των κεφαλαίων των τριών δισ. ευρώ, βάσει του σχεδίου Facility for Refugees στην Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα projects, ενώ έχει υπάρξει πρόοδος αναφορικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, ενώ αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 τον Δεκέμβριο. Στις 7 Μαρτίου 2016, επιπρόσθετα η Τουρκία συμφώνησε να δεχθεί την ταχύτατη επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν υπόκεινται στους διεθνείς νόμους προστασίας και έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία, αλλά και να δεχθεί την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών που πέρασαν μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ε.Ε. και Τουρκία συμφώνησαν, επίσης, να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στους διακινητές των μεταναστών και καλωσορίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα Τουρκία και Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη επιπλέον μέτρων.

Προκειμένου να σπάσει το «επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών και να προσφερθεί στους μετανάστες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους μία εναλλακτική λύση, Ε.Ε. και Τουρκία αποφάσισαν να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ε.Ε.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:

1. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων. Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρντ. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτηση για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Τουρκία και Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής. Το κόστος της επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την Ε.Ε.

2. Για κάθε Σύριο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά θα υπάρξει ένας Σύριος που θα εγκατασταθεί στην Ε.Ε., βάσει των αντίστοιχων κανόνων του ΟΗΕ. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμό, σε συνεργασία με την Κομισιόν, τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλα κράτη-μέλη, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή ξεκινά να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε. Από πλευράς Ε.Ε., θα υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων, βάσει της συμφωνίας των κρατών-μελών στη Σύνοδο της 20ής Ιουνίου 2015, βάσει της οποίας είχαν δημιουργηθεί 18.000 «θέσεις» μετεγκατάστασης. Η μετεγκατάσταση θα αφορά επιπλέον 54.000 ανθρώπους. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισαν τη δέσμευση της Κομισιόν να εφαρμόσει τη συμφωνία μετεγκατάστασης που ελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Εάν η όλη διαδικασία δεν κατορθώσει να έχει τα ζητούμενα αποτελέσματα ή εάν καλυφθεί ο αριθμός των θέσεων, τότε θα επανεξετασθεί.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων οδών παράνομης εισόδου είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης, ενώ θα συνεργαστεί με όλα τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς αυτόν τον σκοπό.

4. Μόλις σταματήσει η παράνομη διακίνηση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ή έστω μειωθεί σημαντικά θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Voluntary Humanitarian Admission Scheme (σ.σ.: το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης). Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα σε εθελοντική βάση.

5. Η εκπλήρωση του όρου απελευθέρωσης της βίζας θα εξετασθεί από κάθε κράτος-μέλος, με έως τα τέλη Ιουνίου 2016 και εφόσον η Τουρκία έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλύψει τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει.

6. Η Ε.Ε. σε στενή συνεργασία με την Τουρκία θα επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια παροχής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη και αυτό θα γίνει πριν από τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει να υπάρξει η δημιουργία μίας πρώτης σειράς υποδομών για τους πρόσφυγες στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, υποδομών, τροφής και άλλων θεμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής και μάλιστα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μόλις όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν με ορθό τρόπο η Ε.Ε. θα απελευθερώσει επιπλέον τρία δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.

7. Ε.Ε. και Τουρκία καλωσορίζουν την εργασία που γίνεται για τη δημιουργία Καθεστώτος Άρσης Δασμών.

8. Ε.Ε. και Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης, βάσει του κοινού ανακοινωθέντος τον Νοέμβριο του 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2016 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν τις διαδικασίες για το Κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Καλωσόρισαν την απόφαση της Κομισιόν να καταθέσει πρόταση γι' αυτόν τον σκοπό εντός του Απριλίου. Έχει ξεκινήσει προπαρασκευαστική διαδικασία για άλλα Κεφάλαια.

9. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα εργαστούν με την Τουρκία σε οποιαδήποτε ενέργεια θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη Συρία κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, κάτι που θα επιτρέψει στους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλείς περιοχές.

Όλα τα παραπάνω θα ξεκινήσουν παράλληλα και θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Την έγκριση της συμφωνίας από τους «28» ανακοίνωσε πρώτος ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα, μετά το «ναι» του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο τελευταίο κείμενο συμφωνίας με το οποίο προσήλθε ο Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών καλώντας στην υιοθέτησή του.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συμφώνησε πλήρως με τους όρους της συμφωνίας, ενώ Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως μετανάστες οι οποίοι εισέχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου.

Επί της ουσίας, σπό τα μεσάνυχτα της επόμενης Κυριακής οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Τσίπρας: Διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας

Την αισιοδοξία του ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα οδηγήσουν σε αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος εξέφρασε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σημαντική διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας η οποία έδρασε αθόρυβα τις 10 ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Συνόδου Κορυφής.

«Σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Αναστασιάδη, συνεργαστήκαμε για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι πτυχές του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ανοίγουν κεφάλαια, ανοίγει η βίζα για τους Τούρκους πολίτες προς την ΕΕ, αλλά όχι τα κεφάλαια που είχαμε "κλειδώσει". Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ που δέχτηκε να δώσει την έγκρισή του στο άνοιγμα των κεφαλαίων που είχε παγώσει ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί, αντί για τα κεφάλαια που ζητούσε η Τουρκία.

«Τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε, την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής, σε άμεση συνεργασία με την Τουρκία. Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 800 επιστροφές και αυτό είναι ρεκόρ. Αυτό που συμφωνήσαμε στη Σμύρνη, σήμερα επικυρώνονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Αποδεικνύεται, ότι όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, έχει επιτυχίες. Επιπλέον, απαιτήσαμε από τους εταίρους μας πλήρη κάλυψη ότι η επίλυση της συμφωνίας θα είναι μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο μηχανισμός διαδικασίας των αιτημάτων ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα θα είναι εναρμονισμένος με τη διεθνή νομιμότητα και θα εξετάζονται εξατομικευμένα.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν στην Ελλάδα περίπου 2.300 άτομα, 400 εμπειρογνώμονες, 400 μεταφραστές και 1500 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού σε θέματα ασφαλείας.

«Η απόφαση που πήραμε έχει μία κεντρική λογική, χτυπάμε το δίκτυο παράνομης διακίνησης, προσπαθούμε να καταργήσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που χρήζουν προστασίας και δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα τον αριθμό των 72.000 προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα αποτέλεσμα και μείωση των ροών μέσω "φίλτρων". «Το πρώτο φίλτρο, και αυτό είναι υποχρέωση της Τουρκίας, είναι η αντιμετώπιση των διακινητών στις τουρκικές αρχές. Το δεύτερο φίλτρο είναι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και εκεί η Τουρκία δεσμεύεται ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να είναι αποτελεσματική. Το τρίτο φίλτρο είναι αυτό που αποφασίσαμε σήμερα. Δίνεται ένα αντικίνητρο στους μετανάστες και πρόσφυγες, να έρθουν στα ελληνικά νησιά, αλλά το αντικίνητρο είναι σαφές, δεν θα έχουν προτεραιότητα στις διαδικασίες μετεγκατάστασης και θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Το μήνυμα είναι η ενεργοποίηση των τριών αυτών φίλτρων, ώστε να έχουμε μείωση των ροών προς τα ελληνικά νησιά», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κρίση δημιουργήθηκε εξαιτίας μονομερών ενεργειών χωρών, πέρα από τα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση προς τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα, να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν με ασφάλεια, σε χώρους που είναι ασφαλείς και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χτίζει, για να καλυφθούν οι ανάγκες και του τελευταίου ανθρώπου για ζεστασιά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μέρκελ: Η Ευρώπη θα τα καταφέρει

Αισιόδοξη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Είχαμε μία κοινή απόφαση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε η κ. Μέρκελ πριν εστιάσει στις λεπτομέρειες της απόφασης.

«Θα περάσουμε σε μία εταιρική σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα. Αυτά που συμφωνήσαμε πιστεύω ότι θα βοηθήσουν και τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη. Στόχος και για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Τουσκ: «Όχι» σε ομαδικές απελάσεις - Θα εφαρμοστεί το «ένας προς έναν»

Για ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Φτάσαμε σε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κάθε πρόσφυγας θα έχε ατομική αντιμετώπιση και ότι η διαδικασία θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Θα αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ομαδικών απελάσεων», τόνισε ο κ. Τουσκ.

«Από την 20ή Μαρτίου και μετά, όσοι περνούν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Θα εφαρμοστεί η αρχή "ένας προς έναν"», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΟΥΣΚ

Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την Τουρκία

Τις ευχαριστίες του στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους κκ Τουσκ και Γιουνκέρ εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία όχι μόνο προς το αποτέλεσμα, αλλά γιατί Ευρώπη και Τουρκία μοιράστηκαν τα οράματα τους και επιβεβαίωσαν ότι έχουν κοινό μέλλον.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι συζητήθηκε και η την ένταξη της Τουρκίας. «Η συμφωνία σήμερα έχει και μία ανθρωπιστική διάσταση. Για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετακίνηση, θα πρέπει να υπάρξει μία ισορροπημένη διαχείριση και ταυτόχρονα, για να μπορεί να υπάρχει μία επιστροφή από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, η ΕΕ να δεχτεί τον ίδιο αριθμό ατόμων, προς την ΕΕ. Τα βάρη θα πρέπει να επιμερίζονται δικαίως», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Γιουνκέρ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα

Για σκληρές αλλά δίκαιες διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ντόναλντ Τουσκ.

«Όσα ειπώθηκαν και η συμφωνία που επετεύχθη είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και αφορά την ένα προς ένα εξέταση των αιτούντων άσυλο και όλων των αιτήσεων και φυσικά, την πλήρη τήρηση της αρχής της μη μαζικής απέλασης. Συμφωνία πρακτική και εφαρμόσιμη και θα μπορέσει να εφαρμοστεί όπως είναι», δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ υποστηρίζοντας ότι ειδικά για την Ελλάδα, θα είναι μία τεράστια διοικητική πρόκληση και βεβαίως, θα υπάρξει μία μεγάλη διεθνής υποστήριξη, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση. Αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ελλάδα για να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τα διοικητικά θέματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Τα βασικά σημεία του τελικού κειμένου Τουσκ

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά, αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Επίσης, στη συμβιβαστική πρόταση περιλαμβάνεται και η μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 πρόσφυγες.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο ανταποκριτής της Bild, Dirk Hoeren παρουσίασε ορισμένα στοιχεία της συμφωνίας.
Μεταξύ αυτών και η οικονομική βοήθεια για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, που θα φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

ΔΕΙΤΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ:

SIMF

Η πρώτη αρνητική αντίδραση ήρθε από τον Βρετανό ευρωβουλευτή και γνωστό ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Η συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ είναι η χειρότερη που μπορεί να περιγραφεί. Το να δώσεις ελεύθερη πρόσβαση στην Τουρκία, σημαίνει ότι μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα έρθει στην Ευρώπη».

Φάιμαν: Να αποκλειστεί κάθε παράνομη είσοδος στην Ευρώπη

Την ανάγκη να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε νόμιμους μετανάστες τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Θα πρέπει κάθε είσοδος να είναι νόμιμη και να αποτραπεί κάθε είδους εγκληματικότητα. Έχουμε πολύ κόσμο που θέλει να έρθει στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να ζητήσει άσυλο. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γυρίσουν πίσω. Όταν οι πρόσφυγες είναι περισσότεροι από όσους μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα. Πρέπει να αποκλείσουμε κάθε παράνομη οδό στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος, δεν περιμένουμε να έρθουν στην Αυστρία τόσοι πολλοί, όσιο βρίσκονται στη Γερμανία», σημείωσε ο κ. Φάιμαν.

«Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους. Οταν εκπληρωθούν, θα μπορέσουμε, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε νερό στο κρασί μας, σχετικά με αυτά που έχουμε θέσει. Υπάρχουν σημεία που δεν έχουν εκπληρωθεί, όπως το θέμα της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Τουρκία», πρόσθεσε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Σχετικές ειδήσεις