ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σαμαρά-Τρόικας

Συνάντηση Σαμαρά-Τρόικας

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στα αιτήματα των δανειστών

Στις 13:15 θα περάσουν το κατώφλι της «Συγγρού», οι εκπρόσωποι της Τρόικας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, σε μια περίοδο όπου οι πιέσεις τους για μείωση μισθών και εισφορών είναι για ακόμη μια φορά παραπάνω από έντονες.

Η ΝΔ δεν προτίθεται πάντως να υποχωρήσει στα πιεστικά αιτήματα των δανειστών, και εφόσον χρειαστεί θα καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή της σε τέτοιες δραματικές αλλαγές.

«Η προσαρμογή, όπως πολλές φορές έχουμε πει θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών -εξαιρουμένων των δημοσίων επενδύσεων- και όχι από την περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Έχει καταστεί, πλέον, σαφές ότι οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν εάν δεν αρχίσει άμεσα η ανάκαμψη της Οικονομίας και υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης τα επόμενα χρόνια», σημειώνουν τα αρμόδια όργανα της ΝΔ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

«Υποστηρίζουμε σταθερά τη θέση ότι απαιτείται τροποποίηση των πολιτικών, που έχουν αποδειχθεί λανθασμένες και βεβαίως τη συμπλήρωσή τους με πολιτικές που θα πυροδοτήσουν την Επανεκίννηση της Οικονομίας και την αναπτυξιακή διαδικασία», δήλωσε μάλιστα εχθές, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, κάτι το οποίο αναμένεται να ακούσουν σήμερα και οι πιστωτές αφού όπως λένε από τα κεντρικά του κόμματος, ο όρος τροποποίηση, βρίσκεται και στην επιστολή που εστάλη από τον Αντώνη Σαμαρά, αρχικά στο ΕΛΚ και στην πορεία στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Εκλογές τον Φλεβάρη

Την ίδια ώρα, με αφορμή τη βροχή δηλώσεων στο ΠΑΣΟΚ, υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης, η ΝΔ, θυμίζει ότι ο Φλεβάρης συμφωνήθηκε από κοινού στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια και εκτιμά ότι «μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η λήθη» και για αυτό επιχειρεί να αποφύγει τις εκλογές για να μην κριθεί από το εκλογικό σώμα μέχρι να «ξεχαστούν τα έργα και οι ημέρες του».

«Η 19η Φεβρουαρίου είναι η καταλληλότερη ημερομηνία για εκλογές», τόνισε εκ νέου εχθές ο Γιάννης Μιχελάκης ενώ ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού, Μάξιμος Χαρακόπουλος, διερωτήθηκε, με αφορμή και την τοποθέτηση Παπανδρέου, αν ήξερε τι υπέγραφε όταν συμφωνούσε στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Δεν μπορεί ο βίος της κυβέρνησης να συναρτάται από τις ισορροπίες μέσα στο ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το θέμα των εκλογών αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη αφορμή σύγκρουσης, με τον Αντώνη Σαμαρά να ανεβάζει τους τόνους σείοντας το «μεταβατικό» οικοδόμημα, διαπιστώνοντας πως ακόμη και το Μαξίμου, αποφεύγει επίμονα να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών.