ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος εκλογικός νόμος: Έρχεται «πόλεμος» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛ.

Νέος εκλογικός νόμος: Έρχεται «πόλεμος» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛ.

Θέση μάχης λαμβάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εν όψει των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο. Βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το εκλογικό σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό και να διασφαλίζει τη δυνατότητα διακυβέρνησης - Άμεσα και πριν το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στην βουλή ο νέος εκλογικός νόμος με τον οποίο θα καθορίζονται και οι όροι για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, το μπόνους που θα δίνεται στο πρώτο κόμμα θα είναι ανάλογο της εκλογικής του δύναμης, ενώ η αύξηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από 3% που ισχύει σήμερα σε 4% ή 5%, ουσιαστικά θα αποτρέπει τη δημιουργία ευκαιριακών κομμάτων μίας χρήσης.

Στα κάγκελα ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του εκλογικού νόμου

Οι παραπάνω διαρροές για το νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η Νέα Δημοκρατία, έχουν προκαλέσεις έντονη δυσφορία στη Κουμουνδούρου, η οποία διαμηνύει προς όλες τις πλευρές πως δεν θα δεχθεί παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως οι διαρροές για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο αποσκοπούν στο να διαφανεί η στάση των πολιτικών κομμάτων για το σχετικό θέμα, ώστε η κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν αλλά και τις πιθανότητες για πολιτική συναίνεση.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως στη Νέα Δημοκρατία παίζουν το παιχνίδι του… σκύλου με την γάτα και δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέχρι στιγμής από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος για φουλ επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσιτάκη, στην περίπτωση αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση μόνο εάν αυτό συγκεντρώνει τα δυο τρίτα των ψήφων, δηλαδή 200 βουλευτές, με πρόβλεψη ότι απαιτούνται 180 βουλευτές, αριθμός που συμπληρώνεται σήμερα από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Αναφορικά με την αύξηση του ορίου του 3% σε 4% ή 5%, η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως στόχος της ΝΔ είναι να μείνουν εκτός Βουλής τα μικρά κόμματα και κυρίως εκείνα που «ψαρεύουν» από τη δική της δεξαμενή.

Και βεβαίως στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως στη ΝΔ η αύξηση του ορίου, αποτελεί προικοδότηση στο ΚΙΝΑΛ, προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη στήριξη του για τις αλλαγές που προωθεί στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.

Αντίθετη και η Φώφη

Πάντως πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, δήλωσαν στο newsbomb.gr πως το ΚΙΝ.ΑΛ θα ξεκαθαρίσει την στάση του, μόνο όταν η κυβέρνηση, ανοίξει τα χαρτιά της για όλα, δηλαδή για Συνταγματική Αναθεώρηση, εκλογικό νόμο και προεδρική εκλογή. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους στην παρούσα φάση η κυβέρνηση «ανακατεύει την τράπουλα» για να σφυγμομετρήσει αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, το ΚΙΝΑΛ είχε καταψηφίσει την απλή αναλογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ένα σύστημα αναλογικό που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΙΝΑΛ, όταν η κυβέρνηση κάνει γνωστές τις προθέσεις της, θα επαναφέρει την πρόταση για ένα μπόνους το πολύ 35 έδρες και μόνο σε όποιο κόμμα ξεπερνάει το 42%.

Πάντως, η Φώφη Γεννηματά με τη στάση της και τις δηλώσεις της το τελευταίο διάστημα έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως το κόμμα της δεν θα σηκώσει… λευκή πετσέτα σε τέτοια ζητήματα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στη «Real News» εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει ελληνικό κόμμα που θα αρνηθεί να υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης δηλώνει: «Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη γη είναι πρώτα απ' όλους δικό τους δικαίωμα. Συζητάμε μαζί τους τη βέλτιστη λύση. Όπως και να διασφαλίσουμε το αυτονόητο, ότι τα παιδιά των Ελλήνων είναι Έλληνες πολίτες, όπου κι αν γεννιούνται».

Στόχος της κυβέρνησης είναι με τον νέο εκλογικό νόμο να αλλάξει τα όρια εισόδου στη Βουλή ανεβάζοντάς από το 3% στο 5% ενώ όσον αφορά το μπόνους αυτό θα είναι αναλογικό. Παράλληλα θα αυξηθούν οι βουλευτές επικρατείας λόγω της ψήφου των αποδήμων ενώ θα εισαχθεί και η επιστολική ψήφος και για τους ετεροδημότες!

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, στην κυβέρνηση εγκαταλείπουν το γερμανικό μοντέλο το οποίο στηρίζεται σε μικρές μονοεδρικές περιφέρειες για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αποδυναμώνοντας τους δημάρχους και κλίνουν προς μια βελτιωμένη εκδοχή του παρόντος.

Αναφορικά με το μπόνους του πρώτου κόμματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό θα διατηρηθεί αλλά θα αποκτήσει αναλογικότητα. Αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό 35% τότε το μπόνους θα είναι 35 βουλευτές, αν θα είναι 40%, 40 βουλευτές κ.ο.κ.

Όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, αυτοί θα λαμβάνουν τα ψηφοδέλτια προ της ημερομηνίας των εκλογών (το σενάριο αναφέρεται σε 25 μέρες) καθώς και δύο φακέλους ώστε να ψηφίσουν με επιστολή επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που επιθυμούν. Οι βουλευτές επικρατείας αναμένεται να αυξηθούν στους 20 από 12 που είναι σήμερα.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αυτό και όλα είναι ανοιχτά στο τραπέζι προς συζήτηση. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος τύπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης σε συνέντευξή του επαναλαμβάνει πως «η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη, διατυπωμένη δημόσια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και είναι προφανές, πως θα την υπερασπιστούμε και τώρα. Πιστεύουμε σ’ ένα δίκαιο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, που εγγυάται βιώσιμες κυβερνήσεις».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο δύτες που αγνοούνταν στην Κάρπαθο

Βάσεις 2019: Ανακοινώνονται τα μόρια - Όλα τα αποτελέσματα στο Newsbomb.gr