ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικός «σεισμός» για Μόρια και άσυλο – Τι απαντά η κυβέρνηση

Πολιτικός «σεισμός» για Μόρια και άσυλο – Τι απαντά η κυβέρνηση
INTIME NEWS

Σκληρή πολιτική κόντρα πυροδότησαν τα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (29/09) στον καταυλισμό της Μόριας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδίδει σκληρή ανακοίνωση επί του θέματος και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απαντά σε υψηλούς τόνους. Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το άσυλο έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, με το ΚΙΝΑΛ να διαμηνύει ότι δεν νομιμοποιεί «παλιές και καινούργιες “Μόριες”» και το ΚΚΕ να κάνει λόγο για «απαράδεκτα μέτρα».

Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν έχει σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική. Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση υποστηρίζει πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν «οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου».

«Την ώρα που τα νησιά είναι ασφυκτικά γεμάτα και η αποσυμφόρησή τους ξεκίνησε με χαρακτηριστική καθυστέρηση, μόλις στα τέλη Αυγούστου, την ώρα που στη Μόρια εξελίσσεται μια ανθρωπιστική τραγωδία, η Νέα Δημοκρατία κάνει επίδειξη δύναμης σε οικογένειες με μικρά παιδιά που μεταφέρονται σε ακατάλληλες ανοιχτές δομές τις οποίες αρκετοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν με προορισμό το “πουθενά”» αναφέρει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Την ίδια ώρα που η απόφαση της Συνόδου της Μάλτας, ανοίγει μία διέξοδο για μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. και στην αποσυμφόρηση άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε συμμετείχε στη σύνοδο ούτε έχει διεκδικήσει τίποτα μέχρι στιγμής από την Ε.Ε, όπως είχε πράξει τα προηγούμενα χρόνια στις συναντήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, γεμίζει ασφυκτικά τα κέντρα κράτησης και στήνει πρόχειρες "ανοιχτές δομές" χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες και χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών στέλνοντας ξεκάθαρα μήνυμα αποτροπής, χωρίς κανένα αποτέλεσμα αλλά και καλλιεργώντας έναν επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό. Καλούμε τη ΝΔ να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών, τη στέγαση σε αξιοπρεπείς δομές ενδοχώρας, να αναπτύξει τις πολιτικές ένταξης που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να ασκήσει πίεση προς την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα για συλλογική λύση στο ζήτημα».

Η απάντηση ήρθε μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που σε μια μακροσκελή ανακοίνωση αναλύει μια προς μια τις επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην καθεμία ξεχωριστά.

Η εν λόγω ανακοίνωση παρουσιάζει στοιχεία για το τι έχει πράξει από τις εκλογές μέχρι σήμερα και τονίζει ότι η κυβέρνηση «έχει σχέδιο, που ήδη η Ε.Ε. δέχτηκε θετικά, προχωράει με ταχείς ρυθμούς την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος» και επισημαίνει ότι «το μεταναστευτικό είναι πολυδιάστατο θέμα και δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση αλλά για πολιτικές συνεργασίας».

Ειδικότερα αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου παρουσίασε σήμερα το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, τον εξορθολογισμό του συστήματος ασύλου και την αποσυμφόρηση των νησιών, λέγοντας ότι ήδη από το τέλος Αυγούστου έχουν μεταφερθεί 4.000 άνθρωποι στην ενδοχώρα και θα τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με την δημιουργία δομών με οργάνωση και ασφάλεια για την ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών, εν όψει του χειμώνα.

Σχολιάζει τα περί ένταξης της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφέροντας ότι το μόνο που θα κρατήσει είναι τα σχολεία, ενώ θα τα αλλάξει όλα, εισάγοντας 16.000 στην αγορά εργασίας και χρηματοδοτώντας 40.000 θέσεις σε διαμερίσματα για ενοίκιο, συνεργαζόμενοι σε τοπικά και εθνικά συμβούλια μεταναστών.

Κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ποτέ δεν είχε καταθέσει ένα στρατηγικό σχέδιο για το μεταναστευτικό, ενώ χαρακτηρίζει «γκουλάγκ» την Μόρια και τα άλλα στρατόπεδα, που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για κυνισμό, που «τα ονόμασε δομές φιλοξενίας».

Κάνει ειδική αναφορά η ανακοίνωση στην εκκένωση των καταλήψεων για την οποία διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τα κτήρια αχούρια, σε άθλιες συνθήκες και καμία υγειονομική προστασία.

Επισημαίνει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εγκλώβισε τη χώρα στην συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας», και «τώρα εμφανίζεται κριτής, με άγνοια, για τη συμφωνία της Μάλτας και τιμητής, με αφροσύνη, για το τι πράττει η κυβέρνηση».

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να συμπράξει εάν συμφωνεί σε όλα τα σχέδια που για την διαχείριση του μεταναστευτικού που αναλύει στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:

«Ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά πια στην ανακοίνωση του για προσφυγικό αλλά για μεταναστευτικό, ευτυχώς δεν λέει πια τα στρατόπεδα δομές φιλοξενίας. Αυτή η πρόοδος είναι σημαντική και τη χαιρετίζουμε! Μεταναστευτικό, Μάλτα και στρατόπεδα είναι ήδη βάση για συγκλίσεις».

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ και για τα μέτρα της κυβέρνησης

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, επιτέθηκε εκ νέου στην Νέα Δημοκρατία για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση για αδράνεια ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι «αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο».

«Αυτό της ακροδεξιάς στα πρότυπα Όρμπαν και Σαλβίνι, αυτών δηλαδή που επιδείνωσαν την προσφυγική κρίση για την Ελλάδα» αναφέρει η ανακοίνωση, που παράλληλα κάνει λόγο για «αντιμεταναστευτικό μένος της Νέας Δημοκρατίας».

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση παραβιάζει ευθέως το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο διότι:

– προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα - φυλακές
– προβλέπουν κατάλογο “ασφαλών τρίτων χωρών” που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή
– προβλέπουν πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκ νέου μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών.
– βαφτίζουν αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχουν καν εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.

«Τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κυβέρνησης συμπληρώνονται από την παντελή άγνοια για κομβικά ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τάζουν επιτάχυνση των διαδικασιών και μιλούν για 9μηνη διάρκεια των δελτίων αιτούντων ασύλου “με σκοπό την πιο συχνή επαφή με τις Αρχές”, ενώ σήμερα η διάρκειά τους είναι εξάμηνη!» υπογραμμίζει επίσης η ανακοίνωση.

Μέσω της ανακοίνωσης, η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά στο σχόλιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί «γκουλάγκ», κατηγορώντας τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι «είτε λόγω πανικού είτε για άλλους λόγους που οφείλει να εξηγήσει ξέχασε όσα έλεγε πριν από έναν μήνα, όταν επισκέφτηκε το ΚΥΤ της Μόριας και μιλούσε για “θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό”».

Παραθέτει, μάλιστα, και μια σειρά στοιχείων για την κατάσταση που επικρατούσε στην Μόρια την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Δεν νομιμοποιούμε παλιές και καινούργιες «Μόριες»

Επίθεση εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης και το ΚΙΝΑΛ, με φόντο τα μέτρα τα μέτρα του υπουργικού συμβουλίου για το άσυλο.

Στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται ότι: «Σήμερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πλέον δεν υπάρχει προσφυγικό πρόβλημα αλλά μεταναστευτικό. Αυτό λένε και τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν θέλουν να μοιραστούν το «βάρος της διαχείρισης των ροών» με την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και πρόσφυγες και μετανάστες και αυτό καλείται να αντιμετωπίσει το σύστημα ασύλου».

Το ΚΙΝΑΛ προσθέτει:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαγγέλλει μέτρα στα όρια της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Αντίθετα, δεν τολμά να πει ούτε μια λέξη για την υποχρέωση της ΕΕ να αναλάβει μέρος της ευθύνης για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Δειλιάζουν να αρθρώσουν τις λέξεις Δουβλίνο και μετεγκατάσταση. Περιμέναμε μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών και ανακοίνωσαν προχειρογραμμένα αποσπάσματα αιτιολογικής έκθεσης νομοσχεδίου. Προφανής στόχος είναι να "αλλάξει το θέμα" τροφοδοτώντας τη δημόσια συζήτηση με βολικές, για το συντηρητικό ακροατήριο, γενικόλογες και πρόχειρες προτάσεις. Για να κρυφτεί αυτό που έγινε χτες στη Μόρια. Σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και των προσφύγων.»

Και καταλήγει: «Το Κίνημα Αλλαγής, στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία, θα συνεισφέρει δημιουργικά για την άρση των αδιεξόδων της ασκούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής. Με κανέναν τρόπο, όμως, δεν θα νομιμοποιήσει ούτε τις παλιές ούτε τις καινούργιες "Μόριες"».

ΚΚΕ: Απαράδεκτα τα μέτρα της κυβέρνησης

Απαράδεκτα και αντιδραστικά χαρακτηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης το ΚΚΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι με το νομοσχέδιο για το άσυλο συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης τα όποια δικαιώματα είχε αφήσει ακόμη όρθια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Απ' το καλοκαιράκι στην κακοκαιρία της Παρασκευής! Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου...

Σε αυτά τα ελληνικά νησιά πηγαίνουν οι… άπιστες!

Σχετικές ειδήσεις