ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκρίνιες και έριδες στο υπουργικό συμβούλιο

Γκρίνιες και έριδες στο υπουργικό συμβούλιο

«Άναψαν τα αίματα» στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς η άγρια κόντρα μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Μάκη Βορίδη πυροδότησε σειρά αντιδράσεων από τα μέλη της κυβέρνησης.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μείωση του αξιόποινου και τη διευκόλυνση των διαζυγίων, ο κ. Βορίδης εξέφρασε τη διαφωνία του ΛΑΟΣ για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για αξιακές και ιδεολογικές αντιρρήσεις του κόμματός του.

«Θα πρέπει να καταλάβουν οι κραυγάζοντες ότι κάνουν λάθος», ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον κ. Βορίδη να ανταπαντά: «Εδώ δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Είναι κυβέρνηση τριών εταίρων και αυτό θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη».

Η φράση αυτή προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Βενιζέλου που φανερά εκνευρισμένος τόνισε: «να προσέχεις πως μιλάς», για να εισπράξει τη νέα απάντηση του κ. Βορίδη, που ξεκαθάρισε ότι «θα μιλά όπως θέλει».

Η τεταμένη ατμόσφαιρα προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου. «Εδώ είμαστε για να ακουστούν όλες οι πλευρές», ανέφερε.

Η κόντρα των δύο υπουργών στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση που αφορά την εν γένει λειτουργία της κυβέρνησης.

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη, υπογράμμισε ότι πέραν των ιδεολογικών και αξιακών διαφωνιών, η μεγαλύτερη αξία «είναι αυτή της Δικαιοσύνης, να ενισχυθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού. Θα μάθετε ότι στις Δημοκρατίες αποφασίζει η Βουλή».

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μονοθεματική κυβέρνηση», αντέτεινε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας στόχος είναι η σύγκλιση των απόψεων.

Την αντίθεσή του με το «βέτο» διατύπωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε μια κυβέρνηση με ελάχιστο κοινό παρονομαστή».

Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο Σταύρος Δήμας που σημείωσε ότι σε ένα πολυπληθές σχήμα, όπως το υπουργικό, «δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ένα νομοσχέδιο και να απαιτούμε ότι θα υπάρχει ομοφωνία» και πρότεινε να λύνονται οι διαφωνίες σε χαμηλότερο επίπεδο και να έρχονται στο υπουργικό μόνον οι μείζονες διαφωνίες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τα μέλη του υπουργικού αποφάσισαν ότι θα πρέπει να αναζητηθεί η σύνθεση των απόψεων και, σε περίπτωση διαφωνιών, τη λύση να τη δίνει η Βουλή.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη διαδικασία για τη σύγκληση συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.