ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος αποδήμων: Τα ναι, τα όχι και τα... θα δούμε - «Κλειδί» η στάση του ΚΚΕ

Ψήφος αποδήμων: Τα ναι, τα όχι και τα... θα δούμε - «Κλειδί» η στάση του ΚΚΕ
INTIME NEWS

Μοναδικό «όχι», αυτό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που άφησε αιχμές για «ψηφοθηρία» - Θετικοί εμφανίζονται Γεννηματά και Βελόπουλος - «Αστερίσκους» βάζει το ΚΚΕ

Να πετύχει ευρύτατη συναίνεση στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού επιδιώκει ο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή (11/10) με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης και όχι ένα συνολικό σχέδιο νόμου, ακριβώς για να σηματοδοτήσει ότι επιδίωξή του είναι να υπάρξει σύνθεση απόψεων ώστε να διαμορφωθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και να εξευρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου να ισχύσει ο νόμος.

Η κυβέρνηση προτείνει οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου ο αριθμός θα αυξηθεί από 12 σε 15. Η ίδια η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά και την επιστολική ψήφο, για την οποία πάντως θα ακούσει και θα λάβει υπόψη τις απόψεις και των άλλων πολιτικών κομμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εισπράξει δύο σίγουρα «ναι», από την Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Βελόπουλο ενώ, θετικός υπό όρους εμφανίστηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αρνητικός ο Τσίπρας

Πρώτο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού το πρωί της Παρασκευής (11/10) ήταν αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για την επιστολική ψήφο, και γενικότερα τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή, διήρκεσε μία ώρα.

Ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή.INTIME NEWS

Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά σε δηλώσεις του εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι «ναι μεν» είναι πρόθυμος για συναίνεση, αλλά από την άλλη μεριά φοβάται μικροπολιτική εκμετάλλευση των ψήφων των ομογενών από την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά πρόκειται για «ΟΧΙ» από τον τέως πρωθυπουργό, απλά ο κ. Τσίπρας φρόντισε να το θέσει όσο πιο κομψά - διπλωματικά μπορούσε.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

Τον Φλεβάρη του ‘18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.

Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού

Με μια και μόνο προϋπόθεση:

Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.

Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.

Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.

Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.

Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε»

Η... παγωμάρα των πρώτων δευτερολέπτων της συνάντησης

«Βλέπω έκανες αλλαγές στη διαρρύθμιση», ήταν το πρώτο σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Αλλαγές μικρές», δείχνοντάς του το χώρο.

«Βλέπω ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει χαριτολογώντας: «Ναι, μεταρρύθμιση επίπλων».

Δείτε το βίντεο:

Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων δεν συμπίπτουν πουθενά, την ίδια ώρα που η υπόθεση της Novartis έχει δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα μεγάλο θέμα «που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της μικροπολιτικής, επικοινωνιακής πλειοδοσίας», συμπληρώνοντας πως αν αυτός είναι ο στόχος και του κ. Μητσοτάκη, μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Η συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά στο γραφείο του Κυριάκου ΜητσοτάκηINTIME NEWS

«Σηκώθηκα μόνο και μόνο για να έρθω εδώ», είπε η κ. Γεννηματά χαιρετώντας τον πρωθυπουργό.

«Κι εγώ έχω κρύωμα, οπότε δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε ο ένας τον άλλο», της απάντησε εκείνος και παρήγγειλε πράσινο τσάι και για τους δύο.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετώντας την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να την ασπαστεί, για να απαντήσει η ίδια: «Εσύ το αποφάσισες!».

Πηγές του ΚΙΝΑΛ αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά, σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων.

Η συζήτηση των δυο πολιτικών αρχηγών διήρκησε 45 λεπτά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, προέκυψε κλίμα συνεννόησης και για τα εθνικά θέματα.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά συνέπεσαν στη θέση πως πρέπει να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίζουν και η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφιστούν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις καθώς ήταν δεκτικός να ισχύσει ως κριτήριο του ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίσει, το να έχει, π.χ., ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρόταση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ. «Για το Κίνημα Αλλαγής αυτό δεν είναι θα είναι πρόβλημα», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά διατύπωσαν κοινούς προβληματισμούς για τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό καθώς συνέπεσαν στη γενική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό ότι προτίθεται να θέσει το θέμα στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την επόμενη εβδομάδα, καθώς θεωρεί ότι απαιτείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να πάρει θέση ειδικότερα για να αλλάξει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την αλλαγή και να ζητήσουμε να καταδικαστεί σαφώς η στάση της Τουρκίας», φέρεται να είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Στη συζήτηση εθίγη, κατά τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται πρόσωπο που θα ενώνει και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να διαμορφώνει τη συναίνεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαξιώνεται ο θεσμός. Ο κ. Μητσοτάκης, λένε οι ίδιες πηγές, έδειξε να συμμερίζεται τον προβληματισμό της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του.

Κουτσούμπας: «Ναι» υπό προϋποθέσεις – Τα τρία κύρια κριτήρια

Τις απόψεις του ΚΚΕ έθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνάντηση στη Βουλή, την Παρασκευή (11/10/2019).

Πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των Ελλήνων που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, με συγκεκριμένα όμως κριτήρια, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Αυτά είναι: οι απόδημοι να έχουν σχέση με την Ελλάδα, η οποία να εκφράζεται με την ύπαρξη ΑΦΜ και φορολογητέας περιουσίας στη χώρα. Έτσι, ο Έλληνας μετανάστης θα εκφράζεται για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και για τους νόμους που πλήττουν τον ίδιο και το εισόδημά του, ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Επίσης, πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, για παράδειγμα 30 χρόνια.

Το ΚΚΕ απορρίπτει την επιστολική ψήφο. Πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή και να υπάρχουν εκλογικά τμήματα σε πρεσβείες, προξενεία και χώρους που να διευκολύνουν την εκλογική διαδικασία, ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση και η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το τελικό νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για τα ζητήματα που θέσαμε», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βαρουφάκης: Εκλογικές περιφέρειες απόδημων Ελλήνων

«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μετά από την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία του κύκλου των επαφών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό.

«Συμφωνήσαμε», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και μάλιστα υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από την δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων».

Συνεχίζοντας είπε πως οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία και τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί όπως ανέφερε «δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου».

«Υπάρχουν δυο διαφορετικά ζητήματα», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης:

«Το ένα αφορά τους απόδημους και το άλλο τους ταξιδιώτες, τους φοιτητές, τα παιδιά της κρίσης που έφυγαν πρόσφατα».

Για τους αποδήμους Έλληνες που έφυγαν μετανάστες κατά το παρελθόν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, πρότεινε να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού, όπου θα εκλέγονται απόδημοι από τους απόδημους αναλογικά με όσους Έλληνες πολίτες μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, ενώ για εκείνους που έφυγαν πιο πρόσφατα και για ένα χρονικό ορίζοντα οκτώ ετών να ψηφίζουν στην περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί για τους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι.

«Εάν δεν δώσεις την δυνατότητα της δημιουργίας εκλογικών περιφερειών αποδήμων δεν αποδίδεις πολιτικά δικαιώματα στους απόδημους», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 και πρόσθεσε.

«Οι απόδημοι έχουν κουραστεί με την ελληνική πολιτεία που μονίμως τους εξυμνεί, τους ζητά συνεχώς βοήθεια, «αλλά μετά τους εγκαταλείπουμε και αυτό είναι άκρως εξευτελιστικό».

«Όπως μου είπε ο πρωθυπουργός θα υπάρξει μια επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος και αυτό είναι πολύ καλό. Εμείς δεν πάμε με κόκκινες γραμμές αλλά με διάθεση συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Βλέπουμε την εξέλιξη σε δυο φάσεις: σε πρώτη φάση να περάσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση την ιδέα της ψήφου των αποδήμων να συμφωνήσουμε στο χρόνο που θα διατηρούν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις περιφέρειες που είναι γραμμένοι, αλλά δεν θα τσακωθούμε για το συν ή πλην μερικά χρόνια», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

«Αυτό που ζητάμε από τον πρωθυπουργό είναι να ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής ότι η συμφωνία στο θέμα αυτό στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι το πρώτο στάδιο, και ότι τουλάχιστον σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κίνηση προς τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Βελόπουλος: «Θεωρώ αυτονόητο να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες ομογενείς»

Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς.

«Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε: «Άρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι' αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».

Ζητούμενο η συναίνεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση γιατί εκτός των άλλων χρειάζεται και την ψήφο τους για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 εγκύρων ψήφων που χρειάζεται για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών.

Με δεδομένη, όμως, την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους αστερίσκους του ΚΚΕ που μαζί συμπληρώνουν 101 βουλευτές, ο νόμος ενδέχεται να μην περάσει. Καθώς μόνο οι ψήφοι του ΚΙΝ.ΑΛ. (22) από μόνες τους δεν φτάνουν για να προστεθούν στις 158 που διαθέτει η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Γι' αυτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θέλει να «αδειάσει» εντελώς ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και το ΚΚΕ.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να βρεθεί κοινός τόπος ως προς την ουσία κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα εφικτό.

Η αντίληψη που υπάρχει μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού γιατί πολιτικά πιστώνονται προς τη Νέα Δημοκρατία και όχι τόσο προς το κόμμα του κ. Τσίπρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στον ΣΚΑΪ: Οριστικό τέλος για ελληνική σειρά – Γιατί τα «έσπασαν»