ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή LIVE - Μητσοτάκης: H Ελλάδα αποκτά σαφές σύστημα ασύλου - Τσίπρας: Τα κάνατε θάλασσα

Βουλή LIVE - Μητσοτάκης: H Ελλάδα αποκτά σαφές σύστημα ασύλου - Τσίπρας: Τα κάνατε θάλασσα
Αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.
INTIME NEWS

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για το προσφυγικό. Τα ξίφη τους διασταύρωσαν o πρωθυπουργός και o πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης με φόντο το νομοσχέδιο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

«Η Ελλάδα αποκτά ένα σαφές, δομημένο και ολοκληρωμένο σύστημα για το άσυλο» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας παράλληλα ότι το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη βουλή ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού, που υπήρχε στη χώρα.

«Πριν από ένα μήνα είχα μιλήσει για το θέμα που συζητάμε και σήμερα το σ/ν που θα γίνει νόμος του κράτους, ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε Live εικόνα από τη Βουλή:

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των συνόρων και «τον αναγκαίο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών» καθώς και τους κανόνες «υπό τους οποίους -όσοι το δικαιούνται- θα παραμένουν εδώ, σε ανθρώπινες συνθήκες».

Υπογράμμισε πως «η ψευδαίσθηση των «ανοιχτών συνόρων» απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των «ασφαλών συνόρων». Κι ότι η ιδεοληψία των «μεταναστών που λιάζονται» θέλει τόλμη και χρόνο, ώστε να μετατραπεί σε μια καθημερινότητα «κράτους και πολιτών που νοιάζονται». Το νομοσχέδιο όπως είπε υλοποιεί τρεις κομβικές αρχές:

-Πρώτον, κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

-Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει τη χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες, στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.

-Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές.

«Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως το νομοσχέδιο κινείται σε διπλή κατεύθυνση: «Αυστηροί κανόνες, που βάζουν τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες, αλλά και ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους».

Έτσι, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε 6 μήνες αντί για 9 όπως ίσχυε. Και η απόφαση θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο μέσα σε 10 ημέρες αντί για 20. Αν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημά του θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο. Και θα είναι υποψήφιος προς αναχώρηση. Γι' αυτό, άλλωστε και με το νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά».

Είπε πως από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες», ενώ στα «ευάλωτα» και προς προστασία άτομα εντάσσονται, πλέον, όλοι οι ανήλικοι - και όχι μόνο οι ασυνόδευτοι. Επιπλέον, μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται, πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών, και ο εκτός γάμου σύντροφός του ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα του και τους γονείς του, αλλά και για όποιον, γενικά, έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού.

Τόνισε ακόμη πως οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις.

Είπε ακόμη ότι όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στην Εργασία: Ένας ειδικός αριθμός θα τους δίνει πρόσβαση στην περίθαλψη. Ύστερα από 6 μήνες, θα εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης ώστε να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει αλλοδαπούς οι οποίοι μέχρι σήμερα ζητούσαν διεθνή προστασία μόνο και μόνο για να βρουν μία δουλειά σε άλλο κράτος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για ελλείψεις και αντιφάσεις που μέχρι τώρα επέτρεπαν «λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους» συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε «χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά και διάσπαρτους στην ενδοχώρα, εγκαταστάσεις, όπως το αίσχος της Μόριας, 70.000 αιτήσεις ασύλου να παραμένουν εκκρεμείς και, παρά τις τεράστιες σπατάλες που ήδη ερευνά η OLAF, μόνο το 22% των ευρωπαϊκών κονδυλίων να έχει αξιοποιηθεί!».

Σημείωσε ακόμη πως έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές κάτι που αποδεικνύει ότι το σύστημα ασύλου ήταν σε παράλυση και εξέπεμπε «το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν, χωρίς κανέναν έλεγχο».

Τσίπρας: Τα κάνατε θάλασσα στο προσφυγικό

2741913.jpg

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στο προσφυγικό ακολούθησε προεκλογικά ακραία ρητορική και «καβάλησε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού», ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Συνέχισε λέγοντας προς τον πρωθυπουργό ότι έλεγε «ψέματα» και ότι μιλούσε για «ιδεοληψίες της Αριστεράς, ότι είμαστε απάτριδες και ότι δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων». «Και τι δεν είπατε για να μας κάνετε κριτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε: «Έχω την αίσθηση ότι βρίσκεστε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην προεκλογική ρητορική σας και στη σοβαρότητα του προβλήματος».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αυξημένες ροές τους τελευταίους τρεις μήνες και τότε ανακάλυψε ότι είναι διεθνοπολιτικό ζήτημα: «Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δείξατε όμως πόσο ανέτοιμοι είσαστε για να αντιμετωπίσετε ένα ανοικτό διεθνοπολιτικό ζήτημα. Στο μόνο θέμα που δεν τα βρήκατε έτοιμα από την προηγούμενη κυβέρνηση τα κάνατε θάλασσα».

Τα 18 σημεία του νομοσχεδίου για τη χορήγηση ασύλου

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προβλέπονται 18 σημεία – τομές για την αλλαγή των διαδικασιών σε επίπεδο Μεταναστευτικής Πολιτική, που είναι τα εξής:

  • Διατηρούνται οι Επιτροπές Προσφυγών ως δεύτερος βαθμός κρίσης. Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια μελέτης των στατιστικών δεδομένων τόσο της Υπηρεσίας Ασύλου, όσο και της Αρχής Προσφυγών και των Δικαστηρίων.
  • Αλλάζουμε την σύνθεση των επιτροπών (δύο δικαστές και ένα μέλος από Ύπατη Αρμοστεία) και προβλέπουμε τρεις δικαστές.
  • Προβλέπονται μονομελείς και τριμελείς συνθέσεις διότι έχει αποδειχθεί από τα στατιστικά των δικαστηρίων ότι η μονομελής σύνθεση εκδίδει τις αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα.
  • Προβλέπεται για πρώτη φορά ότι σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Στόχος μας να μην μπουν καθόλου στο σύστημα όσοι εξαρχής ακόμα και πριν την καταγραφή τους δεν συμμορφώνονται.
  • Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτηση τους εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός 3 ημερών. Και αυτό διότι συνάγεται ότι έχουν υποβάλει την αίτηση μόνο για να καθυστερήσουν την απομάκρυνσή τους. Σε κάθε περίπτωση παραβιάζουν το καθήκον συνεργασίας τους και αυτό επιφέρει συνέπειες.
  • Αλλάζει το καθεστώς κράτησης ώστε να μη χάνονται από την επιτήρηση των αρχών χιλιάδες αλλοδαποί, όπως γινόταν με την προηγούμενη διακυβέρνηση.
  • Προβλέπεται ρητά ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως συνέπεια την διακοπή της στέγασης και ουσιαστικά την αποπομπή των αιτούντων από αυτά.
  • Μεταφέρονται οι ορισμοί της οδηγίας ως προς το τι συνιστά «μέλη οικογένειας» και απαλείφεται ο προηγούμενος ορισμός ο οποίος είχε εντάξει στην έννοια πρόσωπα που δεν προέβλεπε η Οδηγία.
  • Ευάλωτοι πλέον είναι μόνο όσοι αναφέρονται στην Οδηγία και απαλείφεται το μετατραυματικό στρές ως λόγος ευαλωτότητας ενώ αυστηροποιείται η έννοια της ευαλωτότητας.
  • Διορθώνεται ο ορισμός για το τι συνιστά τελεσιδικία και ιδίως τι συνιστά μεταγενέστερο αίτημα που δημιούργησε μέχρι σήμερα σωρεία προβλημάτων και παρελκυστικών αιτημάτων. Θεσπίζονται Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου.Τα Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής αμέσως μετά την κατάταξη της αίτησης ενημερώνουν τον αιτούντα για την πιθανή πορεία της υπόθεσής του. Έτσι ο αιτών ενημερώνεται ότι η αίτηση του μπορεί να απορριφθεί πολύ γρήγορα και θα υποχρεωθεί άμεσα σε επιστροφή.
  • Μπαίνει τάξη στη διαδικασία της προκαταγραφής και της καταγραφής και προβλέπονται πλέον συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται, ή για όσους δεν συνεργάζονται για να γίνει η καταγραφή τους.
  • Ρυθμίζεται το ζήτημα των ιατρικών βεβαιώσεων με την πρόβλεψη αυτές να είναι μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς. Ενώ παράλληλα εφαρμόζεται η νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων στο άσυλο και οι ιατρικές βεβαιώσεις θα πρέπει να φέρουν πλήρη αιτιολόγηση ως προς τα ευρήματά τους.
  • Προβλέπονται ρητές προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για τη στελέχωση και τη στήριξη των υπηρεσιών μας.
  • Προτείνεται «Κατάλογος ασφαλών χωρών» καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών. Μία γενναία πολιτική απόφαση επιβεβλημένη από την πραγματικότητα αλλά και σε συμφωνία με την πρακτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
  • Προβλέπεται η αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την Υπηρεσία Ασύλου μέχρι και στα δικαστήρια.
  • Προβλέπεται πως οι επιδόσεις μπορούν να γίνουν όχι μόνο στους αιτούντες αλλά και στους πληρεξούσιους δικηγόρους τους που καθίστανται αυτοδικαίως και αντίκλητοι.
  • Προβλέπεται ότι η διάρκεια του δελτίου αιτούντος άσυλο είναι πλέον εννεάμηνη, προκειμένου να έρχονται πιο τακτικά σε επαφή με τις αρχές και να καθίσταται ακόμα πιο ευχερής ο εντοπισμός τους. Ενώ εξάλλου για πρώτη φορά συνδέεται η διάρκεια των δελτίων με την έκδοση της απόφασης και όχι με την επίδοση όπως συνέβαινε έως σήμερα.
  • Σταματάει η «μηχανή παραγωγής προσφυγών» που έως σήμερα λειτουργούσε λόγω των κακών νομοθετικών επιλογών. Η προσφυγή στις Επιτροπές προϋποθέτει δικόγραφο με λόγους, και όχι ένα προεντυπωμένο έγγραφο που έως σήμερα χορηγείτο από την ίδια την υπηρεσία στους αιτούντες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις η Πέμπτη - «Βουτιά» στη θερμοκρασία

Φρίκη στο Πακιστάν: Δεκάδες άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα σε τρένο (pics+vid)