ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικός σάλος από τις δηλώσεις Γιλμάζ

Πολιτικός σάλος από τις δηλώσεις Γιλμάζ

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας (αλλά και υπουργού Εξωτερικών) Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τις οποίες μέρος από τα μυστικά κονδύλια της γειτονικής χώρας είχαν διατεθεί, μεταξύ άλλων, και για πυρκαγιές στα ελληνικά δάση.

Οι δηλώσεις Γιλμάζ έγιναν στην εφημερίδα Birgun, στην οποία ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της γειτονικής χώρας ομολογεί ότι τα μυστικά κονδύλια την περίοδο της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ προορίζονταν για δολοφονίες Κούρδων και για εμπρησμούς σε ελληνικά δάση.

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας» ήταν το πρώτο σχόλιο από ελληνικής πλευράς και συγκεκριμένα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρα.

Κατά τον κ. Γιλμάζ, «όλοι οι πρωθυπουργοί, στο τέλος της θητείας τους, ενημερώνουν τον νέο πρωθυπουργό σχετικά με το που και πως χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά, και οι προηγούμενοι από εμένα με είχαν ενημερώσει. Έτσι έκαναν ο Ερμπακάν, ο Ετσεβίτ και ο Ντεμιρέλ. Μόνο η κυρία Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για την περίοδο διακυβέρνησής της. Μάλιστα είχε πει πως “Αν το συνεχίσετε θα διαλύσω τον συνασπισμό”. Και εγώ είπα “ας τελειώσει”. Αυτό ήταν το τέλος».

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, χρήματα από τα μυστικά κονδύλια είχαν διατεθεί μεταξύ άλλων για την απόπειρα πραξικοπήματος με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν αλλά και για φωτιές σε ελληνικά δάση.

Για «βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» μετά τις αποκαλύψεις Γιλμάζ έκανε λόγο η ΝΔ διά του τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής κ. Π. Παναγιωτόπουλου. «Η κυβέρνηση Ερντογάν οφείλει να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα» τονίζει και ζητεί «κατηγορηματική δημόσια δέσμευση» ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις έχουν σταματήσει. Το θέμα θα πρέπει επίσης «να απασχολήσει και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία».

«Όταν ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε Βουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση τούρκων πρακτόρων - εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… αηδιών» σημειώνει σε επιθετική ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ. «Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση τις «δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου». Και ζητεί από την κυβέρνηση να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα, καθώς και να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.