ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς παράταση η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου

Προς παράταση η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου

Παράταση πέρα της 19ης Φεβρουαρίου φαίνεται να παίρνει η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης όπως προκύπτει από τις συναντήσεις του Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχετικά με τις συναντήσεις Παπαδήμου.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι η προσυμφωνημένη ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου μπορεί να αλλάξει, σε συνάρτηση με την πορεία των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και ομολογιούχων για την περικοπή του χρέους. Ως νέα απώτατη ημερομηνία εκλογών ο Μιχελάκης όρισε την Κυριακή του Πάσχα, δηλαδή τις 15 Απριλίου.

"Η όποια αλλαγή της προκαθορισμένης ημερομηνίας της 19ης Φεβρουαρίου εξαρτάται από το PSI και ασφαλώς κανείς δεν μιλάει για μετά το Πάσχα", είπε ο Μιχελάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM.

Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, χωρίς να αποκλείει τη διεξαγωγή των εκλογών ακόμα και μετά την 15η Απριλίου. "Δεν έχουμε καθόλου αντίρρηση ακόμα και αν οι εκλογές γίνουν μετά το Πάσχα", είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Μπεγλίτης μετά από την 90λεπτη συνάντηση του Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου υπογράμμισε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, "τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου και στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων τις οποίες έχουν αναλάβει η χώρα και οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση", αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνου Μπεγλίτη.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου έδωσε το "πράσινο φως" στον κ. Παπαδήμο να προχωρήσει και σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αν βεβαίως ο πρωθυπουργός το θεωρεί σκόπιμο.

Η συνάντηση Παπαδήμου-Παπανδρέου έκλεισε τον κύκλο επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να επαναβεβαιωθεί η στήριξη του έργου της μετά τις πρόσφατες ενδοκυβερνητικές τριβές.

Η μετάθεση των εκλογών θεωρείται από την κυβέρνηση κρίσιμης σημασίας προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, και να οριστικοποιήσει τη νέα δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.