ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένοι από την χθεσινή πορεία

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένοι από την χθεσινή πορεία
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Ικανοποίηση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή ειρηνική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η οποία χαρακτηρίστηκε τόσο από την παντελή απουσία εκτρόπων που θα αλλοίωναν το μήνυμα και το δημοκρατικό κάλεσμα, όσο και για την πρωτοφανή μαζικότητα της πορείας.

Πέρα από τη μαζικότητα της πορείας, αυτό στο οποίο στέκονται επιτελείς της Κουμουνδούρου είναι η πρωτοφανής συμμετοχή πολιτών στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ξεπέρασε τις 7.000, νούμερο που δεν είχε συγκεντρωθεί ούτε πριν το 2015, στα χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά.

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα διαπιστώνουν «την πρώτη μαζική αντικυβερνητική πορεία, μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές», γεγονός που οδηγεί στη θετική αποτίμηση της πρωτοβουλίας του πρώην πρωθυπουργού να είναι ο πρώτος διαχρονικά που κατέβηκε σε πορεία για το Πολυτεχνείο.

Πέραν αυτού, η παρουσία του στην πορεία εκτιμάται ότι σε σημαντικό βαθμό την προστάτευσε από επεισόδια, καθώς τυχόν επεμβάσεις της Αστυνομίας θα μπορούσαν να εκληφθούν ως επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό, με ό,τι πολιτικές προεκτάσεις θα είχε μία τέτοια κίνηση στη διελκυστίνδα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους νέοι και φοιτητές, διαδήλωσαν ειρηνικά κατά του «αυταρχικού καθεστωτισμού» που υιοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να καλύψει στα μάτια του συντηρητικού ακροατηρίου της την αποτυχία της στη διαχείριση του προσφυγικού.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η στρατηγική της κοινωνικής έντασης που καλλιεργεί το δόγμα μηδενικής ανοχής σε κάθε φωνή αμφισβήτησης της κυβέρνησης, είναι εμφανές ότι επιστρέφει ως μπούμερανγκ στον κ. Μητσοτάκη, καθώς φαίνεται πως ενεργοποιούνται δημοκρατικά αντανακλαστικά με έμφαση στη νεολαία, μία νεολαία που ούτως ή άλλως φάνηκε στις εκλογές πως παρά το αποτέλεσμα, με το 38% στις ηλικίες ως 30 ετών, κλίνει πιο πολύ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί προνομιακό κοινό και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, όπως αυτές του κ. Βορίδη που είχε χθες την «τιμητική» του στην πορεία, για «αναγκαστικότητα του ξύλου», η εισβολή των ΜΑΤ και οι αναίτιες επιθέσεις σε φοιτητές μέσα στην ΑΣΟΕΕ, η διαρκής προσπάθεια της κυβέρνησης να ταυτίσουν τους φοιτητές με «μπαχαλάκηδες» και πάσης φύσεως προβοκάτορες, η εισβολή αστυνομικών σε κινηματογράφους και οι απρόκλητες επιθέσεις των τελευταίων ημερών που έχουν οδηγήσει σε επώνυμες καταγγελίες για αστυνομική βία, αποτελούν σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου το χαλί που έστρωσε η ίδια η κυβέρνηση για να φθάσουμε στη χθεσινή μαζική πορεία του Πολυτεχνείου.

Την ίδια ώρα, από πολλά στελέχη χαρακτηρίζεται «αμήχανη» η αντίδραση της ΝΔ και Μέσων φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση, που επιχειρούν να εξαντλήσουν το μήνυμα του Πολυτεχνείου στον… αντιμερικανισμό, παραβλέποντας όλα τα ανωτέρω και την αυθόρμητη αντίδραση του κόσμου στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Οι ίδιοι άνθρωποι σχολίαζαν ακόμα τα όσα είπαν κύκλοι της ΝΔ -οι οποίοι χαρακτήρισαν «τουρίστα» τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν έφτασε μέχρι την πρεσβεία– λέγοντας: «Το να τολμά να μιλά για τουρισμό η ΝΔ, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ανήμερα του Πολυτεχνείου να κάνει long weekend στο Λονδίνο, είναι το λιγότερο αστείο. Όσο αστείο άλλωστε ήταν και το να βγάλει tweet για το Πολυτεχνείο, μεταξύ μιας παρτίδας τένις και ενός γεύματος με σούσι στις όχθες του Τάμεση. Ενημερώνοντάς μας μάλιστα, ότι το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη είναι το δόγμα της ασφαλείας. Φαίνεται θα άφησε στο πόδι του τον επικεφαλής της νεολαίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου, κ. Βορίδη, και υπεύθυνους για την επικοινωνία απογόνους της προπαγάνδας του Παττακού».

Ενδεικτικό είναι ότι και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του σήμερα το πρωί στο Facebook σχολίασε τον αντίκτυπο της χθεσινής πορείας και της παρουσίας του εκεί, αναφέροντας πως «οι αντιδράσεις τους σήμερα, στις ανακοινώσεις και στα πρωτοσέλιδά τους, δείχνουν ότι ξαφνιάστηκαν και ενοχλήθηκαν. Ορθώς θα έλεγα, γιατί είχαν στήσει σκηνικό πολέμου με “μπαχαλάκηδες”, αλλά ξαφνικά χθες τους προέκυψε η πρώτη μεγάλη μαζική και ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση, τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγρια κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία Τσίπρα στην πορεία και το «αστυνομοκρατούμενο κράτος»

Χρυσοχοΐδης: Θέλουν πανεπιστήμια με γιάφκες; Τελειώσαμε με την ανοχή της ανομίας

Σχετικές ειδήσεις